Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jaký máte názor na stravu podle krevních skupin? Mně to připadá dost extrémní, ale moje známá je tím úplně posedlá.

Teorie stravování podle krevních skupin nemá podle mě oporu ve fyziologii člověka. Krevní skupiny – to jsou speciální struktury na povrchu červených krvinek, a ty jsou přece v krvi. Jestliže sníte brambory, většina látek, které brambory obsahují, musí být nejdříve rozloženy na nejmenší složky (aminokyseliny, mastné kyseliny, glukóza apod.) a ty se vstřebávají ze střev do krve.
Rubrika: Mýty a omyly
|
Typ článku: Rady lékaře

Tyto nejmenší složky jsou úplně stejné z brambor, z cibule, z mléka i tlačenky. Jejich poměr je sice různý (mnoho tuku v tlačence, málo tuku v bramborách apod.), ale ten ovlivňuje zdraví člověka bez ohledu na jeho krevní skupinu.

Stručně: Člověk s krevní skupinou A potřebuje ty stejné aminokyseliny, mastné kyseliny, glukózu, vitamíny, minerální látky a fytochemikálie jako člověk s krevní skupinou B. Jestli by se strava měla lišit podle příslušnosti k některému ze čtyřech typů krevních skupin v systému AB0, proč by se neměla lišit i podle jiných krevních systémů – je jich asi 30!

MUDr. Igor Bukovský, vědecký pracovník FÚ LF UK v Bratislavě, odborník v oblasti výživy a prevence chorob

Počet přečtení: 3250
Datum: 19. 10. 2010