Jamesovo dýňové kari
Vlastní kari koření:
4 lžíce kurkumy, 2 lžíce skořice, 4 lžíce mleté papriky, 3 lžíce čili koření, 2 lžíce mletého zázvoru, 1 lžíce mletého kmínu, 1 lžíce kardamomu, 1 lžíce koření garam masala (koření uchovejte ve vzduchotěsné nádobě)
Předehřejeme troubu na 200 oC. V míse smícháme kostky dýně s olivovým olejem, skořicí a špetkou soli a pečeme 20 minut.
Na pánvi smažíme pár minut cibuli, až změkne, zhnědne, a lehce zkaramelizuje. (Klidně přidáme 1-2 lžíce vody.) Přidáme upečenou dýni a lžíci kari koření. Mícháme pár minut.
Přidáme červenou a světle zelenou papriku. Na středním ohni 5 minut smažíme. Vmícháme kokosové mléko a víc kari koření. Přivedeme k varu a na nízkém ohni zvolna vaříme pod pokličkou 40-60 minut. (Vhodná chvíle přidat čili papričky.)
Kari navrstvíme na rýži s arašídy a podáváme s banánem a čatný. (V případě, že přeceníte svou toleranci čili, jednoduše přidejte třtinový cukr, který pikantnost zjemní.)
Kari může jen těžko chybět ve výběru vegetariánského nej. Tohle pojetí od kamaráda a kari nadšence si zaslouží nesmrtelnost nebo přinejmenším dočasný obdiv.
Z kuchařky Martiny Čermákové Vegmňamky nejen pro vegan(k)y. Vydalo Nakladatelství Plot.