Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jamesovo dýňové kari

2-3 hrnky basmati rýže, 1 velká plechovka kokosového mléka, středně velká dýně, na kostky, 3 středně velké cibule, na kostky, 1 velká červená paprika, 3 světle zelené papriky, najemno nasekané, čili papričky, najemno nasekané (1 pro jemně pikantní, 3 pro ostrou variaci), 2-3 lžíce skořice, 2-5 lžic kari koření, 1 banán, na plátky, balení nesolených arašídů, olivový olej, čatný
|
Typ článku: Recepty

Vlastní kari koření:

4 lžíce kurkumy, 2 lžíce skořice, 4 lžíce mleté papriky, 3 lžíce čili koření, 2 lžíce mletého zázvoru, 1 lžíce mletého kmínu, 1 lžíce kardamomu, 1 lžíce koření garam masala (koření uchovejte ve vzduchotěsné nádobě)

Předehřejeme troubu na 200 oC. V míse smícháme kostky dýně s olivovým olejem, skořicí a špetkou soli a pečeme 20 minut.

Na pánvi smažíme pár minut cibuli, až změkne, zhnědne, a lehce zkaramelizuje. (Klidně přidáme 1-2 lžíce vody.) Přidáme upečenou dýni a lžíci kari koření. Mícháme pár minut.

Přidáme červenou a světle zelenou papriku. Na středním ohni 5 minut smažíme. Vmícháme kokosové mléko a víc kari koření. Přivedeme k varu a na nízkém ohni zvolna vaříme pod pokličkou 40-60 minut. (Vhodná chvíle přidat čili papričky.)

Kari navrstvíme na rýži s arašídy a podáváme s banánem a čatný. (V případě, že přeceníte svou toleranci čili, jednoduše přidejte třtinový cukr, který pikantnost zjemní.)

Kari může jen těžko chybět ve výběru vegetariánského nej. Tohle pojetí od kamaráda a kari nadšence si zaslouží nesmrtelnost nebo přinejmenším dočasný obdiv.

Z kuchařky Martiny Čermákové Vegmňamky nejen pro vegan(k)y. Vydalo Nakladatelství Plot.

Počet přečtení: 4100
Datum: 10. 4. 2015