Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Je koncepce nezbytnosti konzumace živočišných potravin ekologická a ekonomická?

Ze všech potravin jsou nejdražší potraviny živočišného původu. Příčina je jednoduchá. Nejprve musíme na polích vypěstovat obrovská množství krmiv, ta sklidit, nechat je zkrmit hospodářským zvířectvem a potom teprve dostaneme potraviny živočišného původu. Tuna krmiv se tak nakonec přemění třeba v metrák masa.
Rubrika: Mýty a omyly
|
Typ článku: Poradna výživy

Všude dostáváme jen desetinu původních vstupů - desetinu výživné hodnoty, desetinu energetické hodnoty, desetinu bílkovin. Tento postup představuje obrovské plýtvání lidskou prací, obrovské ničení přírody a nenahraditelných přírodních zdrojů. Dokonale však vyhovuje koncepci spotřební společnosti, která nesměřuje k uskutečnění lidských potřeb, ale jen ke zvyšování výroby a spotřeby.

Živočišné potraviny jsou tedy nejdražší a tak se již před druhou světovou válku objevilo učení, že základem zdraví je vysoká spotřeba živočišných bílkovin. Druhým základním požadavkem byla vysoká spotřeba všech bílkovin, tedy i rostlinných. Ty jakoby mohly částečně, ale jen částečně, ty živočišné bílkoviny nahrazovat.

Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu

Počet přečtení: 2856
Datum: 5. 12. 2010