Kamarádka krevního cukru
Máte potíže s vyšší hladinou krevního cukru? Seznamte se s vlákninou. Studie zveřejněná v New England Journal of Medicine uvádí, že pacienti s cukrovkou II. typu, kteří konzumují hodně vlákniny, mohou podstatně snížit svoje hladiny krevního cukru a inzulínu – až o 10 % oproti pacientům, v jejichž stravě se vlákniny nachází málo.
Další výzkum ukázal, že strava s vysokým obsahem rafinovaných uhlohydrátů (sacharidů) více než zdvojnásobuje riziko onemocnění cukrovkou II. typu.
Mezi dobré zdroje vlákniny patří např. jablka, hroznové víno, banány, broskve, zelené fazolky a mnohé další druhy ovoce a zeleniny.
Doporučení příjmu vlákniny pro osoby mladší 50 let – u žen min. 25 g/den, u mužů min. 38 g/den. A u lidí starších 50 let? Ženy by měly mít ve stravě aspoň 21 g vlákniny denně, muži nejméně 30 g/den. Jeden šálek cereálií s otrubami obsahuje 20 gramů vlákniny. Šálek cizrny 16 gramů. Jedno velké jablko obsahuje 9 gramů vlákniny, podobně jako jeden stonek vařené brokolice. Maso vlákninu neobsahuje.
American Diabetes Association
Počet přečtení: 3257
Datum: 2. 11. 2009