Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Karamabola

Její plod hořkosladké chuti se nejčastěji používá v restauracích ke zdobení jídel. Je ovšem nutné říci, že pěkný vzhled není jedinou předností tohoto ovoce.
Rubrika: Ovoce
|
Typ článku: Encyklopedie

Jelikož je dužina karamboly bohatá na rozpustnou vlákninu (2,7 %), mají plody mírně laxativní účinek. Pro zlepšení vyprazdňování při zácpě způsobené střevní atonií (ochablostí) stačí k snídani sníst dva až tři plody. Díky vysokému obsahu rozpustné vlákniny karambola pomáhá snížit vstřebávání cholesterolu ve střevech.

Velké plody jsou sladké a velmi chutné. Menší mohou být kyselé. Dužina je vhodná k výrobě želé a džemů. Plodů karamboly se využívá k výrobě „tropických“ nápojů.

Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 3567
Datum: 21. 1. 2009