Karotenoidy chrání před rakovinou prsu
Karotenoidy jsou antioxidanty, kterých je mnoho například v mrkvi, špenátu, kapustě, rajčatech, paprice, meruňkách, dýni či červeném melounu. Jejich protirakovinný účinek je již dlouho znám.
Do nové studie, jejíž výsledky byly publikované v časopise Journal of the National Cancer Institute, byly zahrnuty tisíce žen, které se zúčastnily osmi předchozích studií, v nichž byla sledována hladina karotenoidů a výskyt rakoviny prsu. Analýza ukázala statisticky významný vztah mezi vyšší hladinou karotenoidů v krvi a sníženým rizikem karcinomu prsu, a to zejména toho typu, který není závislý na estrogenu (nemá estrogenní receptory).
Tato studie tedy znovu potvrdila, jak je konzumace zeleniny a ovoce pro obsah fytochemikálií důležitá.
Převzato z webových stránek Ambulance klinické výživy
Počet přečtení: 3856
Datum: 15. 6. 2020