Kofein zvyšuje riziko potratu
V protikladu k předpokladům ukázaly výsledky studie vypracované pod vedením Dr. Lisy B. Signorellové, epidemioložky na International Epidemiology Institute a na Vanderbilt University v Nashville, že ženy, které dokážou rychleji metabolizovat kofein, jsou vystaveny vyššímu riziku potratu, než ženy, u kterých trvá déle, než tělo dokáže kofein vyloučit.
Rubrika: Káva a kofein
| Typ článku: Studie
Studie zahrnovala 101 žen, u kterých došlo během prvního trimestru z neznámých důvodů k potratu, a kontrolní skupinu 953 žen nacházejících se v prvním trimestru těhotenství. Riziko potratu bylo nejvyšší u žen, které denně zkonzumovaly více než 300 mg kofeinu.
Jedna kola obsahuje v průměru 35 mg kofeinu, v šálku kávy se nachází 115 mg kofeinu a v šálku čaje okolo 40 mg kofeinu.
Obstetrics and Gynecology 2001;98:1059-1066
Počet přečtení: 3361
Datum: 27. 6. 2012