Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Konzumace alkoholu, kouření a nezdravá strava stojí v pozadí dvou ze tří rakovin

Rakovina. Diagnóza, která vyvolává strach v každém z nás, i když v dnešní době nemusí už vždy znamenat odsouzení k smrti. Rakovina, zabiják číslo dvě, hned za nemocemi srdce a cév.
Rubrika: Rakovina
|
Typ článku: Články

V České republice umírá v současné době na rakovinu každý čtvrtý člověk - a přece se podle aktuálních vědeckých poznatků tomuto typu onemocnění dá ve většině případů předcházet. V 70-80 % případů by k nádorovému onemocnění nemuselo dojít, kdybychom byli ochotni změnit svůj životní styl!

Rakovina. Diagnóza, která vyvolává strach v každém z nás, i když v dnešní době nemusí už vždy znamenat odsouzení k smrti. Rakovina, zabiják číslo dvě, hned za nemocemi srdce a cév.

V České republice umírá v současné době na rakovinu každý čtvrtý člověk - a přece se podle aktuálních vědeckých poznatků tomuto typu onemocnění dá ve většině případů předcházet. V 70-80 % případů by k nádorovému onemocnění nemuselo dojít, kdybychom byli ochotni změnit svůj životní styl!

Je to opravdu jenom na nás, nebo existují jiné, důležitější faktory?
Podíl na vzniku rakoviny
Na vzniku rakoviny se podílejí následující faktory:

Alkohol 12%
Infekce 10%
Dědičnost 7%
Nemoc z povolání 4%
Radioaktivita 3%
Znečištění prostředí 2%
Léky 1%
Průmyslové chemikálie 0,5%
Konzervační látky v potravinách 0,5%
Neznámá příčina 3%
Kouření 22%
Strava 35%

Vezmeme-li v úvahu pouze ty faktory, které jednoznačně můžeme ovlivnit, což je konzumace alkoholu, kouření a strava, dostaneme 69 %. Velmi vysoké procento pouze z těchto tří faktorů!

Jak je možné, že se lékaři, zdravotníci a další zodpovědní pracovníci nezapojují do hlasitého varování budoucích strádajících obětí? Existuje pro to několik pádných důvodů:
Lékaři a zdravotníci předpokládají, že lidé stejně nezmění své návyky - chtějí si žít po svém.
Lidé, pacienti, si nejsou vědomi toho, že jejich návyky hrají při vzniku tohoto onemocnění tak velkou roli - nikdo jim to totiž důrazně a srozumitelně nevyložil.

Informace bývají někdy předány, nikdo však nepodporuje jednotlivce ve změně jeho životního stylu.
Neexistuje důsledná výuka dětí a rodin, kde by děti měly možnost následovat vhodnější modely a osvojit si návyky zdravějšího životního stylu.

Dobrá zpráva - rakovině se dá předejít
Co tedy potřebujeme vědět, abychom mohli pomoci? Před tím než se zamyslíme nad faktory, které bujení rakoviny nepodporují, podívejme se nejdříve na typy rakovin, které jsou u nás nejčastější, a potom na návyky a životní styl, který je podporuje.

U mužů
1. místo - rakovina plic
Držíme světový primát, protože v naší republice kouří každý třetí muž a každá pátá žena. A to i přesto, že všichni ví, že rakovina plic je úzce spojena s tímto strašným zlozvykem. Odhaduje se, že v 90 % případů by bylo možné rakovině plic, rtů, dutiny ústní, jazyka, hrtanu a jícnu předejít, kdybychom přestali kouřit. Také by se z 50 % snížil výskyt rakoviny močového měchýře.

2. a 3. místo - rakovina prostaty a tlustého střeva
Nespočetné rozsáhlé studie potvrdily, že minimálně 50 % těchto nádorových onemocnění je způsobeno nadměrně tučnou stravou. Důvod, proč v ČR jsme v četnosti výskytu nádorů tlustého střeva na prvním místě, jak v Evropě, tak na celém světě, je nevhodná strava.

U žen
Vedou nádory prsu, tlustého střeva, dělohy a vaječníků.
I tyto nádory jsou úzce spojovány s nevhodnou stravou, tj. s vysokým obsahem tuku a nedostatkem vlákniny. Ačkoliv dosud neznáme odpovědi na všechny otázky, mnohé již bylo objasněno. Například skutečnost, že nádorové bujení je často způsobeno dlouhodobým, chronickým působením karcinogenů - tím nemyslíme pouze ty substance, které získáme v potravě, ale i kyselinu žlučovou. Množství tuku přímo ovlivňuje vylučování žluče. Ta se v tlustém střevě působením bakterií mění na karcinogenní látky a čím déle jsou tyto látky v kontaktu se střevní stěnou, tím větší podráždění mohou vyvolat. Když nemáme dostatečné množství vlákniny ve stravě, trvá zbytkům stravy určeným k vyloučení mezi třemi až sedmi dny, než projdou celou délkou střeva. Navíc schopnost absorpce vlákniny snižuje koncentraci těchto látek.

Jsou to pouze tuky a vláknina, které jsou spojovány se vznikem rakoviny? Rozhodně ne!

Dvě nejdůležitější strategie
Existují dvě základní strategie, které zabrání vzniku většiny nádorových onemocnění. Když již k rakovinnému bujení došlo, mohou posílit schopnost těla se jim bránit. Jde o jednoduché principy:
1. Vyhněte se všemu, co může napomáhat vzniku rakoviny.
2. Využijete těch faktorů, které podporují tělo v boji proti rakovině.
Podívejme se na jednotlivé faktory podrobněji.

Tabák
Tabák se spojuje s rakovinou plic, rtu, ústní dutiny, hrtanu, průdušnice, jícnu, žaludku, jater, slinivky, močového měchýře, děložního čípku, tlustého střeva, kůže, penisu a s leukémií.

Nejde pouze o kuřáky, ale i o nekuřáky a o děti kuřáků. V USA se odhaduje, že každý rok umře 3 000 nekuřáků na následky kouření "z druhé ruky". Děti kuřáků mohou být geneticky zatíženy. Dítě, jehož otec kouřil více než deset cigaret denně v době početí, má zvýšené riziko dětské malignance o 31 %! Jestliže kouřil více než 20 cigaret denně, je toto riziko zvýšeno na 42 %. Tato skutečnost je spojována s poškozením DNA spermií kouřením.
Proto - vyhněte se tabáku v jakékoliv formě a vytvořte si čisté, zdravé prostředí.

Alkohol
Alkohol je spojován s úmrtími na následky rakoviny jícnu, dutiny ústní, hrtanu a jater, prsu a konečníku.
Přesto, že jde většinou o pití velkého množství alkoholu, i mírné užívání může zvýšit riziko vzniku některé rakoviny, např. rakoviny prsu. Nejnovější studie napovídají, že stačí tři skleničky týdně k 50-100% zvýšení rizika rakoviny prsu . Ve srovnání s abstinenty, více než dvě skleničky alkoholu za týden zdvojnásobují riziku benigních nádorů tlustého střeva, které se později mohou stát karcinogenní. Jestliže nemá takový člověk dostatečné množství kyseliny listové a methioninu, potom se riziko ztrojnásobuje.

Proto ti, kteří chtějí snížit riziko těchto druhů rakovin na minimum, by se měli vyvarovat příjmu i mírného množství alkoholu.

Káva
Káva je dalším běžným zdrojem karcinogenních látek v naší stravě. Káva obsahuje metylglyoxal, katechol, "chlorogenic" a "neochlorogenic" kyselinu. Farmakologové přiznávají, že káva sama o sobě má silné mutagenní schopnosti. V laboratorních studiích je schopna narušit chromozomy jak v rostlinách, tak ve zvířatech. Vědci ale věří, že lidé nemohou získat tak vysoké dávky kávy, aby jim tyto látky mohly významně uškodit - mohou ale svým vlivem přispívat.

Pravděpodobně nejvyšší riziko bylo prokázáno mezi rakovinou močového měchýře a pitím kávy. Poměr mezi těmi, kteří kávu nepili s těmi, kteří pili dva a více šálků kávy denně byl pro rakovinu močového měchýře 1:2. Studie zároveň poukazuje nejen na počet šálků, ale na množství kávy. Teobromin (příbuzný kávy) může také zvýšit riziko rakoviny prostaty - 20 mg nebo více denně dvojnásobně zvyšuje toto riziko. Teobromin se nachází v čokoládě (tabulka mléčné čokolády (25 g) má okolo 40 mg, 2 lžíce čokoládového sirupu okolo 85 mg, čokoládový prášek ve 200 ml plnotučného mléka (2 až 3 vrchovaté lžíce) 120 mg.

Hormonální léčba
Podávání estrogenu pro ženy po menopause přináší zvýšené riziko rakoviny dělohy a prsu.
Extenzivní výzkum literatury, kterou provedli vědci na Kalifornské universitě v San Franciscu nenechává nikoho na pochybách o tom, že užívání samotného estrogenu po menopause může zvýšit riziko rakoviny dělohy až o 800 %. Proto lékaři dnes předepisují progesteron v kombinaci s estrogeny, aby snížili riziko rakoviny. I přesto, v porovnání s ženami, které hormonální přípravky neberou, je riziko rakoviny dělohy zvýšeno o 30 %. Ve studii Harvardské university (725 000 jedinců-roků) výsledky mluví o 32 % zvýšeného rizika rakoviny prsu. Jiné studie uvádí 42 %. Ty ženy, které po šedesátce užívaly estrogen v kombinaci s progesteronem po dobu více než pěti let, měly zvýšené riziko na 71 %.

Proto - ženy, které berou po menopause hormonální přípravky by měly být seznámeny s potenciálně zvýšeným rizikem, aby aspoň jejich strava nepodporovala toto riziko (ibid., str. 19).

Strava
Jak jsme již řekli, není již žádných pochyb o tom, že vliv výživy na vznik rakoviny je fenomenální. Některé nutriční faktory podporují vznik rakoviny, jiné ji potlačují nebo podporují tělo v boji s ní. Vědci předpokládají, že 35-60 procent všech úmrtí na následky rakoviny jsou nějakým způsobem spojeny s naší nevhodnou stravou.

Podívejme se nejdříve na studie migrace lidí, kteří ve své domovině mají velice nízký výskyt většiny druhů rakoviny -jako jsou Japonci. Když se tito Japonci přestěhují na Havajské ostrovy nebo do USA a začnou konzumovat stejnou stravu jako Američané, je jejich procento úmrtnosti na následky onkologického onemocnění takřka stejné. Jedinou výjimkou je u této skupiny Japonců rakovina žaludku a jícnu - kdy dojde k dramatické změně k lepšímu - a to proto, že přestanou konzumovat velké množství sušených, solených ryb a nakládané solené zeleniny!
Podívejme se na jednotlivé složky, které ke vzniku a rakovinnému bujení mohou přispívat:

Tuky
V USA je heslo "cut the fat" známé snad každému člověku. Ať už jde o kardiovaskulární problémy, rakovinu nebo mnoho jiných problémů, je to obyčejně tuk, který je označen za viníka. Studie, které se zabývají stravovacími návyky jednotlivých národů, podávají dostatečný důkaz o tom, že nadbytečné množství tuku zvyšuje riziko rakoviny prsu, prostaty, kůže, tlustého střeva, konečníku a dělohy.

Již v roce 1970 vědci zjistili, že procento rakoviny prsu je přímo úměrné konzumaci množství tuku ve stravě. USA, Kanada, Austrálie, Švédsko, Německo a ČR jsou země, kde ženy konzumují nejvíce tuku - a mají také nejvyšší výskyt rakoviny prsu. U žen po menopauze, které konzumují vysoké procento nasycených tuků, je riziko rakoviny prsu až trojnásobné! Riziko rakoviny prostaty také prudce stoupá se spotřebou živočišných tuků. Studie v Japonsku poukazují na skutečnost, že tuky z rostlinných zdrojů tento vliv nemají. Všechny novodobé studie poukazují na propojení rakoviny s nasycenými tuky nebo nenasycenými s jednou dvojnou vazbou.

U rakoviny prostaty, která je problémem číslo jedna u nekuřáků, je tomu podobně jako u rakoviny prsu. V Japonsku, kde se zdvojnásobila v období 1964 až 1978 spotřeba tuku, se zvedl počet tohoto typu rakoviny ze 2 případů na 100 000 obyvatel v roce 1950 na 22 v roce 1985!

Studie porovnávající jednotlivé země a jejich stravu důsledně poukazují na propojení mezi příjmem tuku a rakovinou prostaty. Toto spojení se vztahuje pouze na příjem živočišných tuků, ne rostlinných. Nenasycené tuky s jednou dvojnou vazbou vykazují slabší spojení než tuky nasycené, a nenasycené s vícečetnými vazbami spojení nemají (Nedley, str. 23).

V roce 1994 prokázala Baylorova universita propojení mezi slunečním zářením a příjmem tuku. Všichni účastníci studie byli již jednou diagnozováni s rakovinou kůže. Skupina byla rozdělena do dvou částí: ve výzkumné skupině dodržovalo průměrný příjem tuku okolo 20 % celkového příjmu kalorií. Kontrolní skupina běžně konzumovala v průměru 38 % z celkového počtu kalorií (což je typický příjem v americké stravě). Po dvou letech se v první skupině vyskytla pouze jedna třetina nových předrakovinných ložisek v porovnání s kontrolní skupinou (3:10).

Neil Nedley, Proof Positive

Počet přečtení: 4624
Datum: 31. 12. 2007