Konzumace alkoholu může být v souvislosti s nízkou hladinou folátů zvlášť zrádná
Foláty a jejich syntetická forma, kyselina listová, jsou klíčové pro tvorbu nových buněk a zajištění optimální funkce DNA. Předpokládá se, že vitamíny řady B pomáhají chránit před změnami, které mohou vést k rakovině – a že nízká hladina folátů v těle přispívá ke kardiovaskulárnímu onemocnění.
Ty ženy, které pily nejvíce a měly nejnižší příjem folátů, měly v porovnání s abstinujícími o 36 % vyšší riziko onemocnění nějakou závažnou chorobou. U žen s dobrým zásobením foláty, se riziko snižovalo – nicméně zůstávalo stále zvýšené. Výsledky pocházejí z velké americké studie na 122 000 zdravotních sestrách.
Foláty se vyskytují zvláště v zelené listové zelenině, jako je např. špenát, dále ve fazolích a hrachu. Mnohé cereálie a obilné výrobky jsou obohaceny o foláty.
American Journal of Epidemiology, Oct 15, 2003