Které druhy ovoce a zeleniny posilují opravné procesy DNA?
Ovoce a zelenina nejsou jen dopravními prostředky pro antioxidanty; obsahují nesčetné fytonutrienty, které mohou podpořit naše detoxikační enzymy, modulovat genovou expresi a dokonce i opravu DNA.
Až do poměrně nedávné doby se obecně předpokládalo, že funkce tak důležité, jako je oprava DNA, nejsou pravděpodobně jednoduše ovlivnitelné výživou. Pokud však porovnáte jednovaječná a dvouvaječná dvojčata, pouze asi polovina až tři čtvrtiny funkce opravy DNA je určena geneticky. Zbytek možná dokážeme ovládat.
Odhaduje se, že v průměru se v našem těle odehraje asi 800 případů poškození DNA za hodinu. To je 19 000 zásahů do naší DNA každý den. A takováto poškození DNA mohou způsobit mutace, které mohou vést k rakovině – pokud nejsou opraveny. Naštěstí lze regulace oprav DNA přidat do seznamu biologických procesů, které jsou ovlivňovány tím, co jíme. Tím by se daly částečně vysvětlit účinky mnoha rostlinných potravin při předcházení rakovině.
Které rostliny jsou obzvlášť účinné? Aby se zjistilo, které druhy ovoce a zeleniny mají větší schopnost podpořit opravu DNA, bylo testováno osm různých druhů: citróny, kaki, jahody, pomeranče, dále brokolice, řapíkatý celer, salát a jablka. Které z nich se osvědčily? Chcete hádat? Citrony, kaki, jahody, brokolice, řapíkatý celer a jablka. Každý z těchto druhů poskytl ochranu DNA už ve velmi nízkých dávkách.
Například citróny snižují
poškození DNA přibližně o třetinu. Je to kvůli vitamínu C? Ne, odstranění
vitamínu C z citronového extraktu nevedlo ke zmizení ochranného efektu. Pokud
byste nicméně citron 30 minut vařili, účinek by se ztratil.