Ledvinové kameny? Pozor na bílkoviny!
Už od konce 70. let je známo, že čím vyšší je příjem bílkovin, tím pravděpodobnější je, že se u člověka vytvoří ledvinové kameny. Problémová je ale pouze vysoká konzumace živočišných bílkovin. Naopak strava s nízkým obsahem živočišných bílkovin může snížit celkovou pravděpodobnost výskytu ledvinových kamenů na minimum.
Rubrika: Nemoci vylučovací soustavy
| Typ článku: Studie
Důkladná studie výskytu ledvinových kamenů u vegetariánů byla provedena až v roce 2014. Využitím údajů o hospitalizacích vědci zjistili, že vegetariáni jsou skutečně méně často hospitalizováni kvůli ledvinovým kamenům ve srovnání s těmi, kteří jedí maso. Vysoký příjem čerstvého ovoce, vlákniny a hořčíku riziko snižuje.
Počet přečtení: 554
Datum: 2. 2. 2021