Lehká drožďová pomazánka (sádlo)
Maizenu rozmícháme v 1/2 š studené vody a za stálého míchání vlijeme do vařící vody. Na mírném ohni vaříme asi 3–4 minuty. Škrobovitou hmotu vylijeme na mělký talíř a necháme vychladit.
zchladlá škrobovitá hmota celá uvařená dávka, droždí lahůdkové sušené 100 g (asi 20 vrch. PL), shoyou – sójová omáčka 1/4 dl, slunečnicový olej dl, česnek (prolisovaný) asi 8 stroužků
Za pomoci metličky vymícháme (až vyšleháme) všechny uvedené suroviny, dáme do kelímku a vložíme do lednice zchladit. Používáme jako pomazánku na chléb. Můžeme zdobit zelenou cibulkou, ředkvičkou apod.
Pomazánka je lehké roztíratelné konzistence a silné, ale velice příjemné a lahodné chuti.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.