Maliny pomáhají při chudokrevnosti, šerosleposti
Tak například germanium je naším spojencem při léčbě cirhózy jater, při leukemii, anémii čili chudokrevnosti, při rakovině, revmatických zánětech. Taky omezuje bolest kloubů, pomáhá při vysoké hladině cholesterolu a při léčbě chronických viróz a kandidóz.
Špatně vidíte? Jděte – na maliny. V zeleném lese se každému lépe kouká, a pak – maliny taky udělají své. Skrývají hodně rutinu, který zpevňuje cévky očí. Vitamin A zlepšuje ostrost vidění a pomáhá při šerosleposti.
Maliny jsou dobré nejen na oči, ale i pro toho, kdo vidí vás. Maliny obsahují spoustu biotinu, který vylepšuje kůži, nehty a vlasy.
Malinová šťáva je nejen oblíbená, ale i účinná – třeba při horečce; je v ní totiž kyselina salicylová – něco jako acylpyrin. Pomáhá také při žlučníkových obtížích.
Nejsou-li plody, můžeme vzít zavděk i listy: nejlépe brzy na jaře. Pomáhají při nachlazení, ale «čaj» z nich můžeme pít i jen tak na chuť – proč rostliny nestřídat, když je jich tolik a proč bychom měli pít nálev jen z čajových keřů?
V tabulkách mě překvapilo, že maliny obsahují poměrně dost zinku a jódu.
Ovšem jako se vším, ani s malinami bychom to neměli přehánět – pomáhají při ledvinových chorobách, ale protože současně obsahují i puriny, neměli bychom se jimi přecpat, máme-li zánět ledvin.
Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.