Mám ráda sladké. Dá se s tím něco dělat?
Máte-li právě chuť na něco sladkého, zkuste si místo koblihy dát hroznové víno, pomeranč nebo kiwi. K oslazení cereálií můžete místo cukru použít nakrájený banán nebo nastrouhané jablko. Postupně zjistíte, že začnete dávat přednost méně koncentrované sladké chuti. Netvrdím, že se musíte úplně vzdát všech zákusků a koláčů. Klíčovým slovem je zde ovšem znovu střídmost.
Zkuste systematicky snižovat konzumaci sladkého pečiva. Místo jednou (u někoho možná i několikrát) denně zvolte frekvenci třikrát nebo dvakrát týdně. Budete-li zákusky podávat méně často, zjistíte, že vy a vaše rodina se na ně budete více těšit.
Dalším aspektem střídmosti je naučit se jíst menší porce. Člověk může mít stejně velkou radost ze dvou čokoládových bonbonů jako z celé krabičky. Jeden kousek koláče nebo dortu, který si pomalu vychutnáte, vás uspokojí více než dva kousky snědené rychle a hltavě.
Omezíte-li rafinovaný cukr a zvýšíte-li konzumaci potravin obsahujících hodně vlákniny, jako je zelenina, ovoce, obiloviny a luštěniny, brzy zjistíte, že se cítíte lépe a máte dost energie po celý den.
Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.