Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Mango

Mangovník je příkladem rozmanitosti tropické vegetace. Na dvacet metrů vysokém stromě vykvete přibližně čtyři miliony květů ročně, z nichž se „jen“ dvacet pět tisíc vyvine v plod. Díky této bohaté úrodě domorodci považují mangovník za jakousi přírodní spižírnu, která jim poskytuje dostatek živin a potravy.
Rubrika: Ovoce
|
Typ článku: Encyklopedie

Mangovník se dožívá průměrně sta let a za tuto dobu stihne urodit až dva miliony kusů ovoce. Každý plod je mistrovským dílem přírody. Je výjimečný nejen svojí vůní a lahodnou chutí, nýbrž dietetickými a terapeutickými účinky.

Samotné mango o hmotnosti 300 g zcela doporučenou denní dávku vitamínu A. Ze všech druhů ovoce má mango nejvyšší podíl vitaminu A, za ním následuje ananasový meloun, avšak oba tyto druhy jsou daleko za mrkví.

V mangu je až 16 druhů karotenoidů důležitých pro tvorbu vitaminu A. Nejhojněji je zastoupený betakaroten. Karotenoidy jsou červené a žluté rostlinné barvivo, které se v těle mění na vitamin A. Ten je důležitý na obnovu epitelových tkání, jako např. pokožky a sliznic, jež vystýlají vnitřní orgány. Karotenoidy jsou účinné antioxidanty, protože neutralizují volné radikály, molekuly zodpovědné za buněčné stárnutí.

„Manila“ patří k nejlepším druhům manga. Její sytě žlutá barva je znakem vysokého obsahu betakarotenu (provitaminu A). Protože mango obsahuje nejvíce provitaminu A ze všech druhů ovoce a také velké množství jiných antioxidantů (vitaminu C a E), přispívá ke kráse pleti a zpomaluje její stárnutí.

Mango obsahuje 28 mg/100 g vitaminu C, a proto je jeho dobrým zdrojem. Průměrně velký plod (asi 300 g) tělu dodává 138 % DDD (doporučené denní dávky) pro dospělého člověka.

Mango vážící 300 g poskytuje 33 % DDD (doporučené denní dávky) vitamínu E pro dospělého muže. Čerstvé mango patří k nejlepším zdrojům tohoto vitaminu mezi ovocnými druhy. Dále obsahuje významné množství vitaminu B1, B2, B6 a niacinu. Z minerálů je v něm nejhojněji zastoupen draslík a menší podíl má hořčík a železo. Dále obsahuje nevýživné složky, jako např. rozpustnou vlákninu (pektin), organické kyseliny (citronovou a jablečnou) a taniny. V mangu bylo také identifikováno 41 aromatických substancí, díky nimž má toto ovoce svoji jedinečnou vůni.

Konzumace manga udržuje pokožku v dobrém stavu. Je dokázáno, že následkem nedostatku vitaminu A se pokožka vysušuje a tvoří se na ní šupiny. Mango přispívá k jejímu přiměřenému zvlhčování a pomáhá udržovat její správný odstín. Zvýšený přísun tohoto ovoce se doporučuje při ekzémech, dermatózách (nezánětlivé kožní onemocnění), suché pokožce a proti předčasnému stárnutí kůže.

Vitamin A, jehož působení je stimulováno vitaminem C a E, je důležitý pro dobrý zrak. Konzumace manga se doporučuje v případě, že hrozí ztráta zraku v důsledku poškození sítnice, např. šeroslepost, atrofie zrakového nervu, trombóza v arteria centralis (tepna zásobující krví sítnici oka).

Mango obsahuje velké množství tří nejúčinnějších antioxidačních vitaminů A, C a E, které brání oxidaci lipoproteinů přenášejících cholesterol v krevním řečišti, a tím zabraňují jeho usazování ve stěnách arterií. Mango má příznivý vliv na oběhový systém. Proto by ho měli jíst ti, kdo mají problémy s ischemickou chorobou dolních končetin či srdce (angina pectoris, infarkt myokardu).

Mango má diuretické (močopudné) účinky. Je poměrně bohaté na draslík, ale chudé na sodík. Doporučuje se při vysokém krevním tlaku, protože ho pomáhá regulovat.

Mango je prospěšné i pro diabetiky, protože jeho pozitivní vliv na oběhový systém pomáhá předcházet některým komplikacím vznikajícím v důsledku této nemoci. Ukázalo se také, že konzumace manga snižuje hladinu glukózy v krvi u diabetiků více, než se předpokládalo.

Mango je nejlépe konzumovat čerstvé. Plody nízké jakosti jsou velmi vláknité a mají nepříjemnou terpentýnovou chuť. Ty nejkvalitnější obsahují málo vláken a mají jemnou, aromatickou dužinu, která chutí připomíná broskev. Manga se sbírají zelená a vydrží až dva týdny, pokud se uchovávají v ledničce.

Z manga se vyrábí želé, vaří se z něj džem, a dokonce se dá použít i na sirup.

Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 62716
Datum: 21. 1. 2009