Mátovo-hrášková árie
1 cibule, 2 hrnky čerstvého nebo zmraženého hrášku, 1/2 hrnku čerstvé máty, 1 hrnek zeleninového bujonu, 1/4 hrnku sójového mléka
Nakrájenou cibuli osmahneme na středním až nízkém ohni tak, aby zesklovatěla, ale nezhnědla. Po pár minutách přidáme nasekanou mátu a 3/4 hrášku a přilijeme bujon. Vaříme 5-7 minut.
Rozšleháme do krémova ručním mixérem, přimícháme zbytek hrášku a ještě 5 minut vaříme. Nakonec do polévky vlijeme sójové mléko. To už nevaříme.
Můžete hned servírovat nebo dát vychladit do ledničky.
Jemná a chladivá. Šetrná úprava hrášku a máty neotupí jejich osobitost a hlavně podtrhne až poetické prolínání dvou úplně obyčejných přísad.
Z kuchařky Martiny Čermákové Veg mňamky nejen pro vegan(k)y. Vydalo nakladatelství PLOT v roce 2011.
Počet přečtení: 2926
Datum: 21. 6. 2013