Máta
Mátě se daří ve většině zahrad. Vzhledem k tomu, že se ráda šíří, měla by se pěstovat v prostoru vymezeném např. dřevěným kruhem nebo starou pneumatikou. Máta kvete během léta a brzy na podzim. Během vegetačního období se trhají její listy, které se používají čerstvé nebo sušené.
Jak pomáhá
Máta zlepšuje trávení, stimuluje tok žluči a přináší úlevu od střevních křečí, při nadýmání, kolice a dalších zažívacích potížích. Máta peprná se doporučuje při léčbě bronchitidy, sinusitidy, při horečkách, zvedání žaludku, ztrátě chuti k jídlu a zvracení. Jedná se také o oblíbené ochucovadlo, které se používá např. do antacid, parfémů, zmrzliny. Při užívání v kapslích přináší úlevu od příznaků podrážděného tračníku - bolestí břicha a svalových křečí. Přidáme-li několik lístků do horké vody, uvolňuje ucpaný nos a dutiny.
Hlavními aktivními složkami máty jsou mentol a terpenoid karvon. Tyto látky vynikají antioxidační, a antimikrobiální aktivitou, působí proti zánětům i proti růstu nádorů. Máta ničí rakovinné buňky a modifikuje působení genů některých důležitých složek, které při rakovině hraje roli.
Máta peprná vykazuje antibakteriální aktivitu proti řadě škodlivých patogenů, jako je salmonela, E. coli a stafylokok. Díky obsahu mentolu působí máta peprná také jako analgetikum a mírné anestetikum.
Shrnutí
Máta není tedy pouze bylinka, která dobře ochutí leckteré jídlo. Vyniká i léčivými účinky, a to zejména při onemocněních dýchacích cest a trávicího traktu. Naučíme-li se připravovat z máty čaj a přidávat ji do ledových nápojů nebo čerstvého salátu, nejenom si pochutnáme - napomůžeme tím také svému zdraví.
Winston Craig, profesor výživy na Andrews University