Meruňky
Meruňky jsou mimořádně zdravé. Čerstvé meruňky mají vysoký podíl vlákniny. Obsahují betakarotén, vitamín C, řadu vitamínů B. Dále draslík, hořčík, železo, vápník a síru, velmi málo sodíku.
Barviva udržují dobrý stav pokožky a očí. Meruňky chrání proti některým druhům rakoviny. Vyrábějí se z nich kompoty, džemy, dřeně, používají se do knedlíků a koláčů. Sušené meruňky obsahují podstatně více kalorií, sušením se také koncentruje betakarotén, železo a draslík. Draslík může pomoci při snižování krevního tlaku. Podporuje totiž vylučování vody a sodíku z těla.
Je dobré dát si pozor na sušené meruňky, které jsou sířené - mohou vyvolat astmatický záchvat nebo srdeční slabost. Raději používejte barevně poněkud méně atraktivní, ale bezpečnější nesířené meruňky.