Míchání alkoholických nápojů těžce poškozuje játra
Překvapivé poznatky italské studie zkoumající pitný režim 6 917 lidí ve věku od 12 do 65 let svědčí o tom, že holdování několika druhům alkoholických nápojů a sklon pít alkohol mezi hlavními jídly jsou dva faktory, které významně zvyšují riziko poškození jater.
Ti, kteří pili mezi hlavními jídly, byli oproti těm, kteří pili pouze při hlavních jídlech, vystaveni pětinásobnému riziku cirhózy jater. Pijáci různých typů alkoholických nápojů byli vystaveni třiadvacetinásobnému riziku onemocnění jater. Ti, kteří pili více než tři drinky denně, měli riziko cirhózy desetinásobné, ti, kteří denně vypili více než dvanáct drinků, dokonce dvaašedesátinásobné.
Studie současně ukázala, že ženy jsou vystaveny dvojnásobnému riziku poškození jater oproti mužům. Jedná se o obdobný výsledek, jako v jiné studii na 13 tisících lidech, která ukázala, že k poškození jater dochází u žen již při zkonzumování sedmi skleniček alkoholu za týden.
Gut 1997;845-850, 857-858
Počet přečtení: 4180
Datum: 28. 2. 2008