Milovníci čokolády i alkoholu na stejné lodi
Milujete čokoládu? Podle nového výzkumu jsou to chemikálie v čokoládě obsažené, které vysvětlují, proč někteří lidé nedokáží odolat jejímu sladkému volání.
A navíc, ty samé chemické látky, nazývané tetrahydro-beta-carboliny (THBC), se staly již dříve předmětem výzkumu ohledně své možné role při alkoholismu.
Dr. Tomas Herraiz ze Spanish National Research Council v Madridu poukázal na to, že „čokoláda bývá často řazena mezi potraviny, na které vzniká závislost … možná obsahuje farmakologicky aktivní látky, které jsou za to zodpovědné.“
Zajímavé je, že již před několika lety bylo v jedné studii zjištěno, že pokusné krysy konzumovaly méně alkoholu, když jim byly nabízeny čokoládové „drinky“.
Journal of Agriculture and Food Chemistry 2000;48:4900-4904
Počet přečtení: 4799
Datum: 26. 10. 2004