Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Mléčné kalorie

Některé nové studie ukazují překvapivě na silnější korelaci mezi úmrtím na ischemickou chorobu srdeční (nízké zásobení srdce krví, které může způsobovat bolesti na prsou anebo dokonce srdeční záchvat) při spotřebě odtučněných mléčných výrobků než při spotřebě mléčného tuku nebo margarinu!
Rubrika: Mýty a omyly
|
Typ článku: Články

Čím by to mohlo být způsobeno?

Vzestup a pád...

V pozadí by mohla stát fascinující bílkovinná vazba. Jednoduše řečeno, využití živin v jednotlivých buňkách těla závisí na vyrovnaném působení dvou hormonů, inzulínu a glukagonu. Úlohou inzulínu je dostat to, co sníte, do buňky, rolí glukagonu je dostat to ven.

Kasein, který se nachází v mléce, zvyšuje - podobně jako další živočišné bílkoviny - v lidském těle hladinu vylučování inzulínu a snižuje hladinu vylučování glukagonu. Rostlinné bílkoviny tento účinek, zdá se, nemají.

Tento vzestup inzulínu a pokles glukagonu má zřejmě na svědomí vyšší obsah zřetězených aminokyselin (valinu, izoleucinu a leucinu) v živočišných produktech.Vysoká hladina inzulínu mimo jiné působí to, že lidské tělo velmi efektivně přeměňuje zkonzumované uhlohydráty na tuky, zejména na cholesterol!

Laktózová vazba
Ačkoliv kasein dokáže (prostřednictvím výše popsaného účinku) hladinu krevního cholesterolu zvýšit, viníkem může být i laktóza, mléčný cukr. Mléko obsahuje hodně laktózy, ať se jedná o plnotučné, polotučné nebo odtučněné mléko. Máslo obsahuje laktózy málo, ale má asi 85% tuku.

"Pokaždé, když má nějaký můj pacient streptokokovou faryngitidu nebo pyodermu, podaří se nám vystopovat, že v minulých pěti dnech požil mléčnou bílkovinu..."
Dr. Frank Oski (dětský lékař)
Don't Drink Your Milk, str. 24

Specifická národní či etnická data, stejně jako studie prováděné v různých zemích, totiž naznačují, že strava s nízkým obsahem laktózy chrání proti ischemické chorobě srdeční dokonce ještě více než strava bohatá na vlákninu!

Je to tuk, a je to tak?
I přes veškerý důraz, který se dnes klade na zdravotní ohrožení plynoucí z nadbytku tuku ve stravě, mnozí si stále ještě dost dobře neuvědomujeme, že většinu tuku přijmeme ze stravy ve skryté formě (z masa, sýrů, smetany a mléka). I když je červené maso naším hlavním zdrojem "tučných" kalorií, daří se nám "nadojit" dost tuku i z mléčných výrobků.
Vysoké hladiny cholesterolu a triglyceridů (krevního tuku), které jsou i důsledkem konzumace mléka a mléčných výrobků, jsou spojeny s vyšším rizikem koronární nemoci srdeční. Studie prokázaly u dospělých konzumentů mléka tendenci ke zvýšené hladině cholesterolu i triglyceridů. Vzhledem k tomu se dnes mnozí lidé domnívají, že přechod na nízkotučné nebo odtučněné mléčné výrobky problém odstraní. Taková změna však může vytvořit ještě větší problémy!

Mléko a mnohé jeho složky (mléčný tuk, mléčná bílkovina, vápník z mléka a riboflavin)... byly kladeny do pozitivní souvislosti s úmrtností na koronární nemoc srdeční ve všech čtyřiceti zkoumaných zemích. Circulation 1993;88(6):2771-2779

Je pravdou, že užívání nízkotučných či odtučněných mléčných výrobků snižuje příjem saturovaných tuků - a tak by mohlo přispět ke snížení hladiny cholesterolu. Nezapomínejme však, že nízkotučné mléčné výrobky ještě stále obsahují zhruba stejné množství kaseinu a laktózy, tedy složek, které, jak jsme si ukázali, hrají roli při nemocích srdce, které jsou v současné době zabijákem číslo jedna.

Dvě sklenice plnotučného mléka obsahují asi stejné množství cholesterolu jako devadesátigramový biftek.
Lifestyle Capsules, str. 109

Mléčný tuk, kasein a laktóza nejsou jedinými faktory, které bychom měli brát v úvahu, jde-li nám o zdravé srdce. Někteří výzkumní pracovníci se domnívají, že laktalbumin, další živočišná bílkovina přítomná v mléce, může při rozvoji srdečního onemocnění rovněž hrát roli.

Grónští Eskymáci, známí nízkým výskytem ischemické nemoci srdeční, mají stravu s vysokým obsahem tuku a bílkovin, ale s nízkým obsahem mléka.
British J of Preventive and Social Medicine 1977;31:81-85

Se zvýšeným rizikem srdečního onemocnění jsou navíc dávány do souvislosti problémy spojené se zahříváním mléka během pasterizačního procesu a tendence konzumovat příliš mnoho kalorií, je-li strava založena na mléčných výrobcích.

2 sklenice denně?
Autor jedné studie došel k závěru, že: "Zjištěné důkazy (v této studii) nasvědčují tomu, že příjem mléka může být pro zdraví srdečních cév škodlivý... Kampaň propagující pití alespoň dvou sklenic mléka denně není nikterak ospravedlnitelná."

Poslední poznámka. Vědecký výzkum ukázal, že dospělí lidé, kteří pijí denně velká množství mléka (více než 200 ml - tedy velkou sklenici), mají vyšší hladinu celkového cholesterolu, vyšší hladinu LDL cholesterolu ("špatný" cholesterol) a vyšší hladinu triglyceridů než ti, kteří pijí méně než 60 ml mléka denně.

Ti, kteří konzumovali velká množství mléka, měli rovněž více problémů s nadváhou, než ti, kteří mléka konzumovali méně.Mléčné kalorie jsou totiž velmi koncentrované - a to je jeden z důvodů, proč mohou mít lidé, kteří často konzumují mléčné výrobky, problémy s kontrolou váhy.

Ukázka z knihy "Moooove over milk" podávající přehled současných poznatků a důsledcích konzumace kravského mléka pro zdraví člověka.

Počet přečtení: 3913
Datum: 24. 6. 2005