Mlékárenský průmysl nás přesvědčuje o tom, že mléko je nezbytnou součástí jídelníčku. Co si o tom myslíte?
Tato představa, že dojde k rozvoji jakéhosi blíže neurčeného onemocnění klasifikovaného jako „nemoc z nedostatku vápníku ve stravě", pronásleduje i ty, kteří mléko a mléčné výrobky nekonzumují. Toto tvrzení je však jednoznačně nepravdivé: u člověka se s nedostatkem vápníku v důsledku nedostatečného dodávání stravou setkat nemůžeme, a to i přesto, že většina obyvatel tohoto světa už po odstavení žádné mléko nekonzumuje.
Nezaobalenou pravdou je, že klasické mléčné výrobky patří k těm nejškodlivějším součástem našeho běžného jídelníčku. Obsahují nadbytek tuku, bílkovin, znečišťujících látek z okolního prostředí a nedostává se jim vlákniny a sacharidů. Ty sacharidy, které obsahují, nedokáže většina dospělých lidí dobře strávit, což má za následek průjem, plynatost a žaludeční křeče.
Tak to dopadá, když se průměrný občan nechá ovlivnit reklamou třeba v podobě sloganu „mléko, základ zdraví". Mléčné výrobky jsou současně hlavní příčinou potravinových alergií, kdy vyvolávají celou řadu problémů od nočního pomočování přes ucpaný nos až po občasná úmrtí.
S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.