Mléko
Do souvislosti s konzumací mléčných produktů bylo dáno dokonce i pomočování se.U malých dětí se může v důsledku vstřebávání nedokonale strávených živočišných bílkovin rozvinout citlivost na některé potraviny, která může vést až k alergii.
Vzhledem k tomu, že alergie na mléko je i u dospělých poměrně běžná a že ji lze snadno zaměnit za jinou alergii, zaslouží si zkoumání vztahu mezi konzumací mléka a vznikem alergií jistě další výzkum.
"Narazil jsem na pacienty, u kterých docházelo po konzumaci mléčných produktů ke znatelným změnám v chování - a jejich chování se zcela změnilo, když mléčné výrobky vysadili." Dr. John J. Murray (dětský lékař, Pediatrics 1979;64(5):699
Asi 20% malých dětí trpí dětskou kolikou, žaludečními křečemi a plynatostí. Mléčné bílkoviny mohou být jednou z hlavních příčin těchto zažívacích potíží. Lancet 1978;2(8087):437-439; Pediatrics 1991;87(4):439-444
Jedna studie z nedávné doby zjistila u malých dětí krmených sušeným kravským mlékem (bohatým na kasein) rozvoj metabolického onemocnění charakterizovaného neschopností řádně metabolizovat bílkovinu tyrosin (které u těchto dětí později vyústilo v poškození schopnosti se učit).
Nelze tolerovat!
Alergie na kravské mléko jsou běžnější, než bychom si mohli myslet. Člověk může být citlivý na mléčnou bílkovinu, na laktózu (mléčný cukr) či na obojí současně - anebo na zbytky léčiv, které se v mléce nacházejí.
Lidé s laktózovou intolerancí nedokáží strávit mléčný cukr; nemají totiž trávicí enzym laktázu. Laktózová intolerance je v některých zemích běžným jevem, postihuje asi 90% všech černochů a Asiatů na celém světě.
Nedávná tři roky trvající studie na 129 dětech trpících opakovanými bolestmi žaludku, plynatostí, nadýmáním, průjmem a zácpou zjistila u 25% z nich laktózovou intoleranci. Když byla těmto dětem podávána strava bez laktózy, mnohé ze symptomů zmizely.Podle výzkumu trpí 15% dětí ve školním věku opakujícími se bolestmi žaludku.
Kravské mléko a šedý zákal
Někteří výzkumníci poukazují na to, že pití mléka a laktózová intolerance hrají velmi pravděpodobně roli i v rozvoji stařeckého šedého zákalu.
Má-li trávicí systém určitého člověka problémy s trávením laktózy (a galaktózy, složky laktózy), může být výsledkem poškození oční čočky.
U jedinců se špatnou vstřebatelností laktózy, kteří konzumovali denně 3 unce mléka, bylo zjištěno dvou a půl násobné riziko onemocnění šedým zákalem.A zdá se, že toto riziko se zvyšuje se zvyšující se dávkou: Čím větší konzumace mléka, tím vyšší riziko.
Výzkumníci rovněž zjistili, že ve stáří se snižuje schopnost metabolizovat mléčný cukr. Mohlo by to hrát roli ve vysokém výskytu šedého zákalu u starých lidí?
Víme rovněž, že u dětí, které jsou kojeny, se mateřským mlékem přenáší imunita z matky na dítě. Na člověka, který pije kravské mléko, by se pak tedy měla přenášet kravská imunita. Imunologické potřeby člověka a krávy se však pochopitelně značně liší!
Kvůli tomuto a dalším problémům spojeným se spotřebou kravského mléka v raném dětství, doporučují mnozí dětští lékaři pro kojence, jejichž matky je nemohou kojit, různě upravené sójové mléko. V porovnání se sušeným kravským mlékem (založeným na kaseinu) jsou tyto sójové formule snadněji stravitelné, i když u citlivých dětí může také dojít k rozvoji alergií.
Mléčný tuk patří mezi tuky způsobující stoupání hladiny cholesterolu v krvi; obsahuje totiž cholesterol a je převážně saturovaný. (Journal of Dairy Science 1991;74(11):4002-4012)
Malé i větší děti však nejsou jedinou skupinou, která je ohrožena konzumací mléka. Mléčné produkty mívají vysoký obsah tuku, což může zvýšit riziko onemocnění srdce.I když nad vztahem mléko/nemoci srdce existují nezodpovězené otázky, některé nové studie ukazují překvapivě silnější korelaci mezi úmrtím na ischemickou chorobu srdeční (nízké zásobení srdce krví, které může způsobit bolesti na prsou anebo dokonce srdeční záchvat) při konzumování odtučněných mléčných výrobků než při konzumování mléčného tuku nebo margarinu!