Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Mléko může být kontaminováno

V průmyslových chovech dojnic se běžně používají antibiotika při léčbě takových onemocnění, jako je např. mastitida, což je zánět vemene. Kontaminace mléka těmito léky může být vážná, protože mnoho lidí má alergii na antibiotika - někteří z nich vážnou a nebezpečnou - a to i v malých dávkách, např. na penicilin.
Rubrika: Alergie
|
Typ článku: Rady lékaře

Může se dokonce stát, že u člověka dojde ke vzniku citlivosti pouze na základě pití kontaminovaného kravského mléka.

Mléčné výrobky mohou být rovněž kontaminovány bakteriemi, jako jsou salmonela, stafylokok či E. coli, případně viry způsobujícími leukémii. Virus leukémie je přítomen u více než 20 procent dojnic. Ovce, kozy a šimpanzi krmení kravským mlékem se mohou nakazit a může u nich dojít ke vzniku leukémie.

Existují vážné obavy, že tento virus se může přenést i na člověka. K otravě potravin stafylokokem dochází nejběžněji při konzumaci netučného sušeného mléka, sýrů a másla. Lidé, kteří jedí „syrové", nijak neupravované mléčné produkty, jsou vystaveni nejvyššímu riziku, že onemocní nějakou infekční nemocí. Pasterizace snižuje riziko nákazy mikroorganismy.

S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.

Počet přečtení: 3192
Datum: 9. 9. 2011