Mléko může být kontaminováno
Může se dokonce stát, že u člověka dojde ke vzniku citlivosti pouze na základě pití kontaminovaného kravského mléka.
Mléčné výrobky mohou být rovněž kontaminovány bakteriemi, jako jsou salmonela, stafylokok či E. coli, případně viry způsobujícími leukémii. Virus leukémie je přítomen u více než 20 procent dojnic. Ovce, kozy a šimpanzi krmení kravským mlékem se mohou nakazit a může u nich dojít ke vzniku leukémie.
Existují vážné obavy, že tento virus se může přenést i na člověka. K otravě potravin stafylokokem dochází nejběžněji při konzumaci netučného sušeného mléka, sýrů a másla. Lidé, kteří jedí „syrové", nijak neupravované mléčné produkty, jsou vystaveni nejvyššímu riziku, že onemocní nějakou infekční nemocí. Pasterizace snižuje riziko nákazy mikroorganismy.
S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.