Mohou biopotraviny obsahovat plísně v důsledku toho, že nebyly chemicky ošetřeny?
Někteří spotřebitelé a vědci mají obavy, že např. zelenina, která nebyla chemicky ošetřena, může obsahovat plísně (mykotoxiny). Bylo provedeno několik výzkumů v EU (Itálie, Švédsko, Německo) i v ČR, které tuto obavu vyvrátily. Z výzkumů vyplývá, že použití pesticidů může být pro rostlinu stresujícím faktorem. Důsledkem je vyšší výskyt mykotoxinů u konvenčně pěstované zeleniny.
Rubrika: BIO
| Typ článku: Poradna výživy
Konkrétně byl pokus dělaný s pastinákem a prokázala se větší odolnost ekologicky pěstovaného pastináku a to i při uskladňování. Z výzkumů rovněž vyplývá, že přítomnost mykotoxinů v potravinách souvisí spíš s jejich nesprávným skladováním, než se způsobem pěstování. Navíc je známo, že ani používáni chemických postřiků (fungicidů) tvorbě těchto plísní nezabrání.
Z brožurky o biopotravinách vydané v roce 2004 organizací pro ochranu spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství Pro-Bio Liga.
Počet přečtení: 2815
Datum: 22. 9. 2009