Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Mylné představy o zdraví a výživě přispívají k dalšímu šíření nemocí

Přetrvávající mylné představy o zdraví a výživě nejen způsobují nemoci, ale ve skutečnosti podporují i jejich další šíření. Jsme stále jednostranně informováni o výhodách určitého výrobku bez ohledu na možná rizika. Prospěšné účinky určitého léku se objevují v propagačním materiálu velkým písmem. Vedlejší účinky jsou vynechány anebo vytištěny písmem, které je tak drobné, že je stěží čitelné.
Rubrika: Mýty a omyly
|
Typ článku: Poradna výživy

Každý ví, že potřebujeme bílkoviny a že maso, mléko a mléčné výrobky a vejce jsou jejich koncentrovanými zdroji. Avšak jen málo lidí se dozvídá, že doporučení konzumovat tyto zdroje nadměrných dávek bílkovin jsou založena na výzkumu, který se zabýval převážně výživovými potřebami krys.

Krysa při narození potřebuje asi desetinásobné množství bílkovin než právě narozené dítě. Kolik lidí slyšelo o tom, že průměrná osoba žijící v moderní společnosti konzumuje takový nadbytek bílkovin, a to každý den, že to stačí k rozvrácení rovnováhy minerálů v těle? Bílkovina ve skutečnosti vyplavuje vápník z těla do moče; výsledkem je nedostatek vápníku v kostech a zvýšení rizika ledvinových kamenů.

Etická „reklama", uváděná na mnoha potravinách, jejichž konzumaci dnes považujeme za přínosnou, by měla znít asi takto: „Varování. Tento výrobek obsahuje nadměrné množství bílkovin a může být nebezpečný pro vaše zdraví. Používejte s mírou."

S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.

Počet přečtení: 3359
Datum: 17. 1. 2011