Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Nakyslý úsměv cukru

Podstatný díl spotřeby kalorií dnes představuje nadbytek cukru ve stravě. Výsledky nedávné studie kvantifikovaly, že dospělí Američané přijímají skoro šestinu (15,8 %) kalorií v podobě cukru. Jedná se o podstatný nárůst oproti létům 1977-1978, kdy v podobě cukru zkonzumovali 10,8 % kalorií.
Rubrika: Cholesterol
|
Typ článku: Studie

V této studii byli ti dospělí lidé, u nichž cukr představoval 17,5-25 % kalorií, vystaveni v porovnání s těmi, u nichž příjem cukru nepřesáhl 5 % kalorií, více než dvojnásobnému riziku nízké hladiny HDL („dobrého) cholesterolu a zvýšených triglyceridů. Nízká hladina HDL cholesterolu a vysoká hladina triglyceridů představují rizikové faktory kardiovaskulárního onemocnění.

Spotřebitelé by si měli dát pozor zejména na rafinované potraviny a nápoje, které obsahují nadměrné množství cukru.

JAMA 2010;303(15):1490-1497

Počet přečtení: 3728
Datum: 6. 6. 2013