Nejnebezpečnější potravina na grilování
Heterocyklické aminy (HA) vznikají při grilování potravin s obsahem aminokyselin nebo kreatinu (tedy zejména masa) a patří mezi známé karcinogeny. (Při grilování vegetariánských potravin tyto karcinogenní látky nevznikají.)
Rubrika: Mýty a omyly
| Typ článku: Rady lékaře
Například už konzumace 10-20 nanogramů (ng) denně zvyšuje riziko rakoviny prsu na dvojnásobek. Heterocyklické aminy zvyšují i riziko vzniku některých jiných druhů rakoviny, včetně rakoviny tlustého střeva.
Ze srovnání obsahu HA u různých potravin vyšla překvapivě jednoznačně jako daleko nejhorší grilovaná kuřecí prsa (14000 ng). Už šestiminutové grilování vytvoří značnou dávku těchto karcinogenních látek.
S použitím podkladů z webových stránek Ambulance klinické výživy
Počet přečtení: 3417
Datum: 1. 8. 2017