Nemoci

Jakého zdravotního prospěchu můžeme dosáhnout snížením spotřeby soli?
Podstatným snížením celkové spotřeby soli a používáním soli i s chloridem draselným (směs NaCl, KCl) je možno odstranit 10%...Rubrika: Krevní tlak | Typ článku: Poradna výživy
Nebylo by ideální, kdybychom vůbec nesolili? Četla jsem, že nadbytek soli v potravě velmi škodí.
To je pravda. Kdybychom nepřijímali v potravě kuchyňskou sůl (chlorid sodný - NaCl), celková úmrtnost by se snížila o 10%. Jedná...Rubrika: Krevní tlak | Typ článku: Poradna výživy
Homocystein a deprese
Homocystein je aminokyselina. Její zvýšená hladina nejenže zcela jistě souvisí s mozkovou příhodou, se srdeční příhodou a...Rubrika: Další nemoci | Typ článku: Poradna pro duševní zdraví
Jaké je nejúčinnější opatření pro zlepšení zdraví?
Snížení spotřeby živočišných potravin na 10% současné výše by umožnilo snížit úmrtnost na všechny choroby dohromady o 40%...Rubrika: Další nemoci | Typ článku: Poradna výživy
Stres zvyšuje riziko srdečních nemocí a mozkové příhody
Mnohé výzkumy potvrzují úzkou souvislost mezi stresem a blokováním srdečních cév. Tak jako v mnoha jiných zemích, i u nás jsou...Rubrika: Srdce a cévy | Typ článku: Poradna pro duševní zdraví
Parkinsonova nemoc a deprese
Parkinsonova nemoc je rychle postupující onemocnění nervového systému. Je charakteristická třesem a zhoršenou pohyblivostí. Trpí...Rubrika: Další nemoci | Typ článku: Poradna pro duševní zdraví
Otravy olovem a psychické poruchy
Otrava olovem zaujala svět v říjnu roku 2000 po analýze vlasů slavného hudebního skladatele Ludwiga van Beethovena. V jeho vlasech se...Rubrika: Další nemoci | Typ článku: Poradna pro duševní zdraví
Jaké jsou podklady pro tvrzení, že naše strava je v pozadí současného epidemického výskytu srdečního infarktu?
V průběhu druhé světové války byla většina Evropanů nucena významně změnit svůj způsob stravování. Místo obvyklého masa...Rubrika: Srdce a cévy | Typ článku: Poradna výživy
Může strava na našem stole způsobit rakovinu?
Už letmý pohled na statistiky nám prozradí, že za nejčastěji se vyskytující rakovinou plic jsou na druhém a třetím místě...Rubrika: Rakovina | Typ článku: Poradna výživy
Jak je možné, že pouhé dvě živiny – vláknina a tuk – hrají údajně tak důležitou roli při vzniku rakoviny?
Ačkoli dosud neznáme odpovědi na všechny otázky, mnohé již bylo objasněno. Například to, že nádorové bujení je často...Rubrika: Rakovina | Typ článku: Poradna výživy