Není lehké být celiakem
Jak se jednou člověk naučí snídat křupavé pečivo, zahušťovat omáčky a pochutnávat si na smažených dobrotách, těžko si bude zvykat na bezlepkové náhražky. Naštěstí i na náš trh už začala pronikat vlna chutných bezlepkových potravin, kuchařek plných nápadů a celoročních akcí pro celiaky.
V Česku je alergie na lepek diagnostikována pouze u 10 % postižených. Zbylých 90 % nemocných o alergii neví a neléčí se, přitom konzumace lepku u nich vede k vážným zdravotním komplikacím projevující se bolestmi břicha, nevolností, vypadáváním vlasů, výkyvem váhy, neurózou, neplodností a mnohými dalšími příznaky.
Neléčená alergie na lepek vede k tomu, že postižený časem strádá nedostatek vitamínů, zejména železa, vápníku a zinku, které si tělo z potravy neumí vzít. Pokud nedojde k časnému diagnostikování a nastavení bezlepkové diety, umírají celiaci předčasně, a to zejména v důsledku zhoubných nádorů, nejčastěji na nádor tlustého střeva nebo lymfatických uzlin.
Jedinou správnou léčbou celiakie je vyloučení lepku ze stravy. Tak se z celiaků stávají horliví čtenáři veškerých potravinových etiket. Co je ovšem smutné, cena bezlepkových potravin může být až několikanásobně vyšší nežli cena podobných potravin s obsahem lepku. Vzhledem k tomu, že ze strany státu neexistuje žádná finanční podpora a ani většina pojišťoven na léčbu nepřispívá, stává se, že si nemocní nemohou řadu bezlepkových potravin dovolit.
Řešením pro mnohé pak může být poohlédnout se po bezlepkových potravinách na e-shopech, kde se dají najít výrobky za přijatelnou cenu.