Nízká hladina vitaminu A je spojena s některými druhy rakoviny
Betakaroten, ze kterého se vitamin A tvoří, se nalézá v rostlinných potravinách a je mu přisuzován nízký výskyt rakoviny více než vitaminu A nacházejícímu se v podobě retinolu v živočišných tucích. Vitamin A zřejmě brání vazbě karcinogenních látek na buňky.
Většina druhů ovoce a zeleniny obsahuje hodně betakarotenu, ale řada bobů a obilovin obsahuje betakarotenu i vitaminu C poměrně málo. Zelená a žlutá zelenina a ovoce, jako přídavek ke stravě založené na škrobovinách, zajistí dobré zásobení tímto nepostradatelným vitaminem. Následující potraviny jsou výjimečně dobrými zdroji betakarotenu: Mrkev, nať řepy, špenát, meruňky, brokolice, chřest.
S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.