Nízká hladina vitamínu E spojena s brzkým onemocněním cév
Skupina italských vědců zjistila, že čím více vitamínu E měly ženy ve stravě, tím nižší bylo riziko, že v jejich krčních cévách se budou ukazovat nánosy, které jsou pokládány za marker aterosklerózy, neboli onemocnění cév, které postihuje celé tělo.
Rubrika: Vitamíny a minerály
| Typ článku: Studie
Největší prospěch z konzumace potravin bohatých na vitamín E byl zaznamenán u těch žen, které měly původně ve stravě nejméně tohoto vitamínu.
Ateroskleróza, jinak také tvrdnutí cév, je onemocnění, které brání proudění krve a tak zvyšuje riziko infarktu nebo mozkové mrtvice.
Studie se zúčastnilo 310 žen ve věku 30 až 69 let.
American Journal of Clinical Nutrition 2002;76:582-587
Počet přečtení: 3446
Datum: 7. 12. 2006