Omezování kalorií prodlužuje život obyvatel Okinawy
Obdobné pokusy byly v poslední době zopakovaný u řady živočišných druhů, a to s podobnými výsledky. Zdá se, že omezení stravy má za následek nižší výskyt volných radikálů a snížení rizika potenciálního poškození buněčné mašinérie - jako jsou mitochondrie nebo DNA.
Platí tento jev i u člověka? U národů, jejichž obyvatelé se dožívají výjimečně vysokého věku, je obvykle problém s verifikací dat narození. Přesto se zdá, že obyvatelé ostrova Okinawa mají nejvyšší koncentraci dlouhověkých lidí - 35 ze sta tisíc žijících občanů je ve věku více než sto let (v USA je to 7 ze 100 tisíc obyvatel). Obyvatelé Okinawy vynikají dobrým zdravím, na rozdíl od svých spoluobčanů, kteří se přestěhovali do Brazílie nebo Spojených států a mají vysoký výskyt koronárního srdečního onemocnění a rakoviny.
Vědci studovali 25 let stravu stoletých lidí na Okinawě. Ukazuje se, že klíčem k minimalizaci rizika degenerativních onemocnění a prodloužení života je nízkokalorická strava založená na rostlinných potravinách, strava s nízkým obsahem tuku a vysokým obsahem sacharidů.
Obyvatelé Okinawy praktikují jedno opatření, jež se v jejich řeči nazývá „hara hachi bu". Znamená to, že přestanete jíst ve chvíli, když jste najeden z 80 %. Receptorům v žaludku trvá asi dvacet minut, než hlásí po skončení jídla pocit nasycenosti. Pokud tedy přestaneme jíst při 80 %, o dvacet minut později budeme mít pocit nasycení.
Obyvatele ostrova Okinawa přijímají o 10-40 % kalorií méně než my. I porce jídla jsou oproti našim asi poloviční. Všem by se nám lépe dařilo, kdybychom začali praktikovat „hara hachi bu"!
Asia Pac J Public Health 2003;15 Suppl:S3-9