Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Ovoce, obiloviny, zelenina – snížíte množství tuků, zvýšíte množství živin, snížíte riziko civilizačních chorob

Budete-li užívat více ovoce, obilovin a zeleniny, sníží se tak váš příjem tučných potravin. Doporučuje se strava, která obsahuje maximálně 20% kalorií ve formě tuku. Průměrný Čech v současné době konzumuje stravu, v níž z tuku pochází až 40% kalorií.
|
Typ článku: Poradna výživy

Americká národní akademie věd doporučuje konzumovat denně pět či více porcí ovoce a zeleniny. Jeden druh ovoce by přitom měl obsahovat hodně vitamínu C a jeden druh zeleniny hodně vitamínu A. Současně doporučují denně zkonzumovat šest porcí luštěnin a obilovin. Jedna porce přitom odpovídá jednomu kusu ovoce, jednomu krajíci chleba anebo půl šálku. Tím se snižuje riziko srdečního onemocnění, rakoviny a obezity.

Zkuste vystavět svůj jídelníček okolo hlavních jídel, která jsou připravována z obilovin, zeleniny (plus luštěnin) a ovoce.

Prof. Dr. John Scharffenberg, emeritní profesor výživy, Loma Linda University

Počet přečtení: 2875
Datum: 2. 3. 2009