Pálivé koření a alergie na potraviny
Pálivé koření může u lidí alergických na určité potraviny povzbuzovat alergickou reakci, uvádí studie z vídeňské nemocnice AKH. Některá koření, jako je paprika, kayenský pepř a chilli koření, zvyšují svým působením na výstelku trávicího traktu riziko, že alergické součásti potravy proniknou do těla.
Jejich působením dochází totiž k tomu, že výstelkové buňky se od sebe v místech vzájemného kontaktu oddalují, a např. mléčné nebo pšeničné bílkoviny (což jsou známé alergeny), které jsou normálně tak veliké, že výstelkovými buňkami neprojdou, tak mohou do těla proniknout.
Joanne Luptonová, profesorka výživy na texaské A&M University, komentuje, že to vysvětluje, proč někteří lidé mívají alergickou reakci poté, co jedí pálivá jídla. „Nejde o reakci na papriku nebo kayenský pepř, ale došlo prostě k narušení bariéry, která normálně alergické složky stravy nepustí dovnitř do těla.“
Journal of Nutrition (1998;128:577-581)
Počet přečtení: 15189
Datum: 10. 6. 2003