Peckoviny, kamarád srdce
Broskve, švestky a nektarinky podle nových výzkumů chrání před komplikacemi provázejícími obezitu, jako jsou cukrovka a srdeční choroby. A to díky fytochemikáliím fenolové skupiny, které zabraňují oxidaci cholesterolu a mají silné protizánětlivé účinky.
Výsledky této studie byly prezentovány na kongresu Americké chemické společnosti v srpnu 2012. Jde o první studii, kde se prokázalo, že fytochemikálie z ovoce nás chrání před více nemocemi.
Fenolové fytochemikálie: anthokyaniny, kvercetin, katechiny a kyseliny chlorogenové ovlivňují několik důležitých druhů buněk - zejména buňky tukové, endotelové (výstelka cév) a makrofágy (bílé krvinky).
Fenoly se však nenacházejí pouze v peckovinách, ale také v třešních, v červeném hroznovém vínu, v malinách, ostružinách, artyčocích, arašídech, bramborách a v některých druzích jablek (např. odrůdy Granny Smith a Fuji).
Převzato z webových stránek Ambulance klinické výživy.
Počet přečtení: 5105
Datum: 28. 11. 2016