Pití překapávané kávy může zvyšovat riziko onemocnění srdce
Vědci z nizozemského Wageningen Centre for Food Sciences měřili hladinu homocysteinu u skupiny lidí ve věku od 18 do 53 let poté, co je po dobu čtyř týdnů denně nechali vypít jeden litr překapávané kávy denně. Výsledky porovnávaly s kontrolní skupinou lidí, kteří kávu vůbec nevypili.
Rubrika: Káva a kofein
| Typ článku: Studie
U všech šestadvaceti účastníků studie došlo ke zvýšení hladiny homocysteinu, který je známým rizikovým faktorem srdečního onemocnění. Hladina homocysteinu v průměru stoupla asi o 20 %.
Výsledky předchozích studií ukázaly, že silná spotřeba nepřekapávané (nefiltrované) kávy zvyšuje hladinu homocysteinu v krvi.
Podle vedoucího studie Dr. Roba Urgenta se zdá, že jak překapávaná, tak nepřekapávaná káva obsahují určitý faktor, který má vliv na hladinu homocysteinu. O jakou složku se přesně jedná, to ukáží až výsledky dalších studií.
American Journal of Clinical Nutrition 2000;72:1107-1110
Počet přečtení: 5003
Datum: 29. 6. 2007