Podílí se strava nějakým způsobem na vzniku dalších vážných forem artritidy? Mám dva přátele s revmatoidní artritidou.
Lidé s odlišnými stravovacími návyky a jiným životním stylem, než je běžný u nás, jsou při zodpovězení této otázky důležitými ukazateli. Tyto nemoci jsou vzácné v těch společenstvích, kde se živočišné produkty konzumují jen málokdy a kde jsou středem stravy škroboviny (tedy zejména obiloviny), jako je Afrika, Japonsko a Čína.
Rubrika: Artritida
| Typ článku: Rady lékaře
V protikladu k tomu trpí dnes např. ve Spojených státech revmatoidní artritidou 1–4 % populace. Těch několik málo případů revmatoidní artritidy mezi obyvateli rozvojových zemí, kteří jí stravu založenou na škrobovinách, má daleko mírnější příznaky a k trvalému postižení při nich obvykle nedochází. V naší společnosti tato nemoc lidi často ochromuje a někdy vede i ke smrti. Když se afričtí černoši přestěhují z vesnice do města a přijmou za svou bohatou západní stravu, revmatoidní artritida se mezi nimi stane stejně běžným onemocněním, jakým je třeba u nás – a jeho průběh není o nic méně vážný.
Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob
Počet přečtení: 3009
Datum: 15. 1. 2009