Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Pohankové noky s ovocným pyré

pohanková mouka 4 š, sójové mléko 2,5 š, sůl 1/2 čl, voda dostatečné množství, sůl 1 čl, olej 1 pl, rostlinné máslo 1 pl, cukr přírodní 3 pl, ovoce – banán, jablko, hruška 5–6 ks

Pohankovou mouku smícháme se solí a za přidání sójového mléka vypracujeme polotuhé těsto, které přes cedník s velkými otvory házíme do osolené vařící vody s přídavkem oleje. Během házení občas zamícháme a vaříme asi 8–10 minut. Vzniklé uvařené nočky propláchneme teplou vodou a scedíme, potom smícháme s rostlinným máslem a podle vlastního uvážení osladíme. Jablka a hrušky nastrouháme i se slupkou na pyré, banán rozmačkáme a smícháme. Teplé nočky podáváme přelité ovocným pyré, příp. posypané na sucho osmaženou strouhankou nebo oříšky.

Biologická hodnota jídla je uchována díky tepelně nezpracovanému ovoci i zdravé pohankové mouce. Je vhodná jako sladký oběd nebo večeře. Hodnotný vývar z nočků můžeme dále ochutit a přidáním surovin podle vlastního uvážení z něj připravit chutnou výživnou polévku.

Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.

Počet přečtení: 4348
Datum: 31. 8. 2009