Pohankové noky s ovocným pyré
Pohankovou mouku smícháme se solí a za přidání sójového mléka vypracujeme polotuhé těsto, které přes cedník s velkými otvory házíme do osolené vařící vody s přídavkem oleje. Během házení občas zamícháme a vaříme asi 8–10 minut. Vzniklé uvařené nočky propláchneme teplou vodou a scedíme, potom smícháme s rostlinným máslem a podle vlastního uvážení osladíme. Jablka a hrušky nastrouháme i se slupkou na pyré, banán rozmačkáme a smícháme. Teplé nočky podáváme přelité ovocným pyré, příp. posypané na sucho osmaženou strouhankou nebo oříšky.
Biologická hodnota jídla je uchována díky tepelně nezpracovanému ovoci i zdravé pohankové mouce. Je vhodná jako sladký oběd nebo večeře. Hodnotný vývar z nočků můžeme dále ochutit a přidáním surovin podle vlastního uvážení z něj připravit chutnou výživnou polévku.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.