Pokud jsou vědecká fakta o optimální výživě jasná, jaký je důvod pro to, že nejsou dostatečně akceptována?
Na setkáních Společnosti pro srdeční onemocnění se ještě dnes servírují steaky, sýry, máslo a rolády, a to nezmiňuji dezert, který po obědě nesmí chybět. Není nikterak neobvyklé doslechnout se o skupině lékařů a zdravotnických osvětových pracovníků, kteří, zatímco diskutují o roli tuku při vzniku rakoviny prsu, pojídají kuřecí stehýnko s hranolkami.
Je těžké chtít po lékařích a dieticích, aby dokázali objektivně zvážit informace, když fakta z vědecké literatury odhalují jejich vlastní nezdravé jídelní návyky. Většina z nich proto zaujímá obranný postoj a nedokáže se s takovou situací vypořádat. Když před třiceti lety mnozí lékaři kouřili, bylo obtížně od nich získat věrohodné informace o vztahu kouření cigaret a plicního onemocnění. Dnes je podobná situace v oblasti výživy.
S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.