Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Kdy se začíná vztah výživy a zdraví zkoumat na skutečně vědecké bázi?

Skutečně vědecký přístup ke vztahu výživy a zdraví se objevuje až po druhé světové válce. Tehdy začaly být po světě shromažďovány soubory údajů ukazujících, jak se v závislosti na složení stravy mění zdravotní stav.
Rubrika: Srdce a cévy
|
Typ článku: Poradna výživy

Již koncem padesátých let v USA autoritativní vědecké orgány prohlásily, že hlavní příčinou nemocí srdce a cév (jen na koronární nemoci srdeční umíralo v USA téměř 40% obyvatel) jsou saturované tuky a cholesterol. Kdo si to správně přeloží, tak je mu jasné, jakým potravinám by se měl vyhýbat. 100% cholesterolu ze stravy pochází z živočišných potravin. Z nich pochází i 90% saturovaných tuků.

Jenže po celou dobu, od konce padesátých let až dodnes, je vidět, že formulace jasných závěrů je taková, aby co nejméně poškozovala výrobce a prodejce drahých potravin. Při správném rozšifrování skutečného obsahu výživových doporučení ovšem platí, že prakticky ve všech bodech je to, co uvádím, v souladu se závěry odborníků v USA a ve všech hlavních hospodářsky vyspělých zemích světa.

Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu

Počet přečtení: 3036
Datum: 13. 12. 2010