Kdy se začíná vztah výživy a zdraví zkoumat na skutečně vědecké bázi?
Již koncem padesátých let v USA autoritativní vědecké orgány prohlásily, že hlavní příčinou nemocí srdce a cév (jen na koronární nemoci srdeční umíralo v USA téměř 40% obyvatel) jsou saturované tuky a cholesterol. Kdo si to správně přeloží, tak je mu jasné, jakým potravinám by se měl vyhýbat. 100% cholesterolu ze stravy pochází z živočišných potravin. Z nich pochází i 90% saturovaných tuků.
Jenže po celou dobu, od konce padesátých let až dodnes, je vidět, že formulace jasných závěrů je taková, aby co nejméně poškozovala výrobce a prodejce drahých potravin. Při správném rozšifrování skutečného obsahu výživových doporučení ovšem platí, že prakticky ve všech bodech je to, co uvádím, v souladu se závěry odborníků v USA a ve všech hlavních hospodářsky vyspělých zemích světa.
Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu