Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Prevence šedého zákalu stravou?

Nejčastější příčinou slepoty a ztráty zraku je šedý zákal (katarakta), jehož operace patří mezi nejčastější chirurgické zákroky vůbec. Víme, že kouření může zvýšit riziko, dlouhodobé vystavení radiaci taktéž, ale jak je to se stravou?
Rubrika: Poruchy zraku
|
Typ článku: Články
Nedávno byla zveřejněna studie, provedená na více než 25 000 lidech s širokou škálou různých stravovacích návyků. Porovnávali ty, které nazývají hojnými konzumenty masa, s mírnými konzumenty masa a občasnými konzumenty masa. Dále porovnávali lidi konzumující pouze ryby, jiné maso ne, lidi stravující se „vegetariánsky“ a lidi stravující se „vegansky.“

Výzkumníci si dali zvláště záležet, aby vybírali uvědomělé lidi, kterým záleží na zdraví, jedině tak mohli vyloučit vliv kouření, pohybové aktivity a dalších proměnných jiného rázu. Skupina označená za „hojné“ konzumenty masa proto jedla pouze 100 gramů masa denně. To je asi jedna porce a jediné jídlo s masem za den. V USA je průměrná konzumace masa 330 gramů denně na den a osobu. V tomto případě byla tedy „hojná“ konzumace masa ve studii dle amerických standardů stále docela nízká. Přesto vědci odhalili dobře znatelný trend. Kdo měl nejnižší riziko vzniku šedého zákalu (katarakty)?

Ve srovnání s „hojnými“ konzumenty masa sníží omezení příjmu masa riziko asi o 15 %. Pokud jíte jen ryby, riziko je o 21 % nižší. Pokud nejíte ani ryby, snížení je 30%. Účastníci, kteří nejedli ani vejce a mléčné výrobky, měli riziko o plných 40 % nižší. Celkově tedy měli ve srovnání s konzumenty 100 gramů masa a masných výrobků denně pescetariáni, vegetariáni a vegani riziko šedého zákalu nižší o přibližně následující procenta: o 20 %, 30 % a 40 %.

Je to podobné, jako s rizikem cukrovky, vypadá to, že riziko postupně klesá. „Postupné snižování rizika odpovídá snižování množství konzumovaného masa a masných výrobků.“

Počet přečtení: 155
Datum: 14. 9. 2023