Přídavek vitamínu B bystří myšlení u starších lidí
Vědci zaznamenávali, kolik niacinu měli ve stravě lidé starší 65 let (bez příznaků úbytku duševních schopností), a poté sledovali, u koho došlo během čtyř let k onemocnění Alzheimerovou chorobou. Zjistili, že lidé, kteří měli ve stravě více než 22 mg niacinu denně (doporučená denní dávka je 16 mg pro muže a 14 mg pro ženy), měli o 79 % nižší riziko rozvoje této nemoci než lidé, kteří měli niacinu ve stravě nejméně (skupina s průměrným příjmem nižším než 13 mg denně).
Dobrými zdroji niacinu jsou např. ořechy, luštěniny a celozrnné obiloviny. Předchozí zprávy ukázaly, že některé vitamínové doplňky obsahují příliš vysoké dávky niacinu, které mohou způsobovat zrudnutí, svědění pokožky a některé další příznaky. I proto vědci doporučují soustředit se na získávání tohoto vitamínu z potravy.