Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Přídavek vitamínu B bystří myšlení u starších lidí

Starší lidé, kteří mají ve stravě relativně menší množství niacinu (vitamín B-3), jsou vystaveni vyššímu riziku, že u nich dojde během několika let k rozvoji Alzheimerovy choroby.
|
Typ článku: Studie

Vědci zaznamenávali, kolik niacinu měli ve stravě lidé starší 65 let (bez příznaků úbytku duševních schopností), a poté sledovali, u koho došlo během čtyř let k onemocnění Alzheimerovou chorobou. Zjistili, že lidé, kteří měli ve stravě více než 22 mg niacinu denně (doporučená denní dávka je 16 mg pro muže a 14 mg pro ženy), měli o 79 % nižší riziko rozvoje této nemoci než lidé, kteří měli niacinu ve stravě nejméně (skupina s průměrným příjmem nižším než 13 mg denně).

Dobrými zdroji niacinu jsou např. ořechy, luštěniny a celozrnné obiloviny. Předchozí zprávy ukázaly, že některé vitamínové doplňky obsahují příliš vysoké dávky niacinu, které mohou způsobovat zrudnutí, svědění pokožky a některé další příznaky. I proto vědci doporučují soustředit se na získávání tohoto vitamínu z potravy.

Počet přečtení: 3560
Datum: 25. 12. 2006