Rehabilitace zeleniny
Nedávný přehled výsledků 206 epidemiologických, 20 skupinových a 174 klinických studií ukázal, že pravidelná konzumace ovoce a zeleniny účinně chrání před několika druhy rakoviny, např. rakovinou žaludku, plic, dělohy, prsu, slinivky a tlustého střeva. Snížení rizika bylo až padesátiprocentní. Největší stupeň ochrany přinášela konzumace syrové zeleniny.
Vegetariáni mají v průměru o 0,5 mmol/L nižší koncentraci cholesterolu v krvi. Analýza prospektivních studií ukázala, že důsledkem je snížení rizika kardiovaskulárních chorob o 24 %. Existuje navíc značné množství epidemiologických důkazů, že vysoký obsah karotenoidů, vitamínu C a vitamínu E (obsažených v ovoci a zelenině) snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Minerály jako hořčík a draslík, které se nacházejí ve vysokých koncentracích v ovoci a zelenině, přispívají k ochrannému účinku těchto potravin proti osteoporóze. Bylo prokázáno, že ovoce a zelenina mají největší zásadotvorný potenciál (maso, sýry a ryby mají naopak nejsilnější kyselinotvorný potenciál).
Negativní důsledky současné epidemie obezity - např. cukrovka - jsou dobře dokumentované. Vegetariánská strava obsahuje více vlákniny a sacharidů, méně bílkovin, tuku a kalorií než nevegetariánská strava. Vegetariáni tak mají nižší váhu a index tělesné hmotnosti než jejich nevegetariánské protějšky.
Vegetariánská strava navíc snižuje úmrtnost a prodlužuje život. Např. ve studii na 11 tisících vegetariánech se prokázalo celkové snížení úmrtnosti o 44 %. Již jen každodenní konzumace syrového zeleninového salátu byla spojena se snížením rizika úmrtí na ischemickou chorobu srdeční o 26 %.
Robert Žižka