Rizotové hody
Seitan nakrájíme na kostky – tentokrát bude všechno na kostky – a dáme smažit v té největší pánvi. Smažíme do hněda tak 8-10 minut. Dáme stranou, ale pánev neomýváme. Pokud třeba, přidáme olej. Přidáme cibuli, celer, zelenou papriku, česnek, tymián, oregano, mletou papriku a sůl a pepř a smažíme 7-10 minut, až začne zelenina měknout.
Vmícháme protlak a znovu 5 minut počkáme. Přimícháme rýži a smažíme dalších 5 minut. Přidáme krájená rajčata se šťávou, seitan, fazole, bobkový list a bujon a přivedeme k varu. Pozvolna vaříme pod pokličkou 30 minut, až se rýže uvaří. Pokud se mezitím vypaří všechna voda, klidně ji přilijeme.
Necháme 10 minut stát a podáváme sypané petrželkou.
Kouzlo jídla spočívá v jeho obměnitelnosti – zaměňte ingredience a přidejte, co vás napadne.
Z kuchařky Martiny Čermákové Vegmňamky nejen pro vegan(k)y. Vydalo Nakladatelství Plot.