Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Skupinově za zdravím

V poslední době v České republice získala na popularitě kniha dr. Petra J. D'Adama a Catherine Whitneyové - Výživa a krevní skupiny (vydalo California Fitness - Bohemia, 1998), s podtitulem "Individuální řešení diety k uchování zdraví, pro dlouhověkost a dosažení vaší ideální hmotnosti". Jedná se skutečně o novou cestu ke zdraví?
Rubrika: Mýty a omyly
|
Typ článku: Články

O autorovi knihy, Petrovi J. D'Adamovi, N.D. se můžeme dočíst, že je naturopatickým lékařem druhé generace. Vystudoval John Bastyr College v Seattle. Studium ukončil v roce 1982. Navázal na výzkum, který dělal jeho otec ve studování vztahu mezi krevními skupinami a dispozicí k určitým chorobám. V současnosti má naturopatickou ordinaci ve městě Greenwich v americkém státě Connecticut. V dodatku knihy lze najít adresu jeho ordinace, e-mail, adresu na webovou stránku, kde lze získat nejnovější informace o krevních skupinách a také adresu, kde si lze objednat devadesátiminutovou audiokazetu s projevem dr. D'Adama k American Cancer Society v roce 1996. Druhá spoluautorka knihy, Catherine Whitneyová je představena jako spisovatelka, která "propůjčila knize svůj styl" a "uspořádala ji do podoby slovesného díla."

Hned v úvodu knihy se dozvídáme, že krevní skupina je klíčem, který odemyká dveře tajemství zdraví, nemoci, dlouhověkosti, tělesné vitality a emoční síly. Krevní skupina určuje náchylnost k chorobám, je vodítkem k tomu, jaké potraviny bychom měli jíst a jak bychom měli cvičit. Je určujícím faktorem energetické hladiny, účinnosti s jakou spalujeme kalorie, je emoční odpovědí na stres a dokonce snad i naší osobností.

V roce 1957 otec autora dr. James D'Adamo promoval na naturopatické fakultě a studoval v několika velkých lázních v Evropě. Při svém studiu zjistil, že "ačkoli mnoho pacientů se cítilo dobře při přísné vegetariánské stravě a dietách s nízkým obsahem tuku, které jsou doménou lázeňských kuchyní (rozhodně ne u nás v České republice - pozn. autora), určitý počet pacientů se necítil lépe, některým se dařilo špatně nebo se dokonce jejich stav zhoršil". Snažil se objevit nějaký program, který by mohl použít pro určování rozdílných dietních potřeb svých pacientů. V průběhu let začal objevovat vzorec ve formě krevní skupiny pacienta. V roce 1980 svá pozorování a dietní doporučení shrnul v knize "One Man's Food". Protože tato kniha byla založena více na subjektivních pozorováních než na objektivních metodách zhodnocení, rozhodl se Peter D'Adamo pokračovat v práci svého otce a nalézt "pro jeho teorii vědecký základ".

Základní principy
Podle dr. D'Adama prý každá krevní skupina obsahuje genetickou informaci o stravě a chování našich předků. Ačkoli jsme od dávné historie vzdáleni dlouhou cestu, mnoho jejích rysů se nás dotýká. Protože se lidská rasa stěhovala a byla nucena přizpůsobit svou stravu měnícím se podmínkám, stala se prý nová strava příčinou rozvoje adaptačních mechanismů v trávícím traktu a v imunitním systému, které byly nezbytné v první řadě pro přežití lidí a dále pro získání nového domova. Tyto změny se odrazily v rozvoji krevních skupin, které dosáhly kritického bodu ve vývoji lidstva:

  1. vzestup lidstva na vrchol potravinového řetězce (evoluce skupiny 0 k jejímu plnému vyjádření)
  2. přeměna od lovce-sběrače k životnímu stylu zemědělců (objevení skupiny A)
  3. splynutí a migrace ras původem z Afriky do Evropy, Asie a Ameriky (objevení skupiny B)
  4. moderní promíchání rozdílných skupin (vznik skupiny AB)


Krevní skupina 0 se prý objevila na zemi před přibližně 40 000 lety v Africe, krevní skupina A vznikla někde v Asii nebo Středním Východě před 25 000 až 15 000 lety, krevní skupina B vznikla někdy mezi 10 000 až 15 000 lety v oblasti himalájských velehor na území současného Pákistánu a Indie a konečně krevní skupina AB vznikla promísením Kavkazanů s krevní skupinou A a Mongolů s krevní skupinou B před 1 500 až 1 200 lety.

Protilátky proti krevním skupinám představují systém nejsilnějších protilátek v lidském imunitním systému. Většina ostatních protilátek potřebuje ke své tvorbě určitý druh stimulace (např. očkování nebo infekci). Protilátky proti krevním skupinám jsou odlišné: tvoří se automaticky, objeví se hned při narození. Bylo zjištěno, že mnoho potravin má schopnost aglutinovat (shlukovat) krvinky určitých krevních skupin, zatímco jiných ne. To znamená, že potraviny, které mohou být škodlivé pro krvinky jedné krevní skupiny, mohou být vhodné pro krvinky jiné skupiny.

Podle krevních skupin rozdělil dr. D'Adamo populaci na čtyři skupiny. U každé skupiny popsal silné a slabé stránky, zdravotní rizika, dietní profil, které potraviny jíst a kterým se (ve snaze zhubnout) přísně vyhýbat, které výživové doplňky užívat a na jaký pohybový režim se orientovat (údaje jsou shrnuté v tabulkách).

Hodnocení
Je teorie dr. D'Adama pravdivá? Je pravda, že lidé s krevní skupinou 0 trpí častěji žaludečnými vředy a lidé s krevní skupinou A rakovinou žaludku? Znamená to, že být vegetariánem má smysl pouze tehdy, když máte krevní skupinu A?
Základ teorie dr. D'Adama je filozofický, je to víra (ano víra, protože dokázat to skutečně nelze) v evoluci. Víra v to, že člověk se dlouhým procesem proměnil z opice v homo sapiens. Víra v to, že kdysi existovala pouze krevní skupina 0 (lze to dokázat?), která časem, změnou jídelníčku a změnou zevních podmínek vedla ke vzniku nové krevní skupiny A, nového trávicího traktu a imunitního systému. Vždy mě fascinuje s jakou lehkostí evolucionisté mluví o mutacích (naprostá většina mutací v přírodě vede k těžkému poškození či smrti organismu), o tom jak něco jednoduše vzniklo. Ale jak? To byla nejdřív pouze krevní skupina 0 a pak najednou A, nebo to šlo postupně a tak existovali jedinci co byli půl 0 a půl A? Nechci zacházet do ironie, ale jako věřící člověk nevěřím v evoluci a proto také nevěřím v celou následnou teorii dr. D'Adama.

Většina epidemiologických studií potvrzuje jeden smutný fakt. Každá společnost, kterou "postihne" blahobyt - nezávisle na tom, zda je to společnost africká, asijská nebo evropská, a nezávisle na tom, zda má krevní skupinu 0, A, B, nebo AB - má vážné problémy s civilizačními chorobami (obesita, cukrovka, srdeční onemocnění, rakovina…). Je pravda, že někteří lidé mají rychlejší metabolismus, někteří lidé nesnášejí určité potraviny, některým lidem se hubnout daří a jiným ne, že některé choroby jsou častější u lidí s určitou krevní skupinou, ale to všechno ještě neznamená, že nás lze podle naší krevní skupiny rozdělit na lovce, pěstitele, kočovníky nebo záhadné bytosti s rozdílnými ideálními jídelníčky. Jeden typ stravování není možná vhodný pro všechny lidi; vysvětlení určité různorodosti nevidím však v teorii krevních skupin. Kniha "Výživa a krevní skupiny" je plná nejrůznějších doporučení - od velice rozumných (důraz na větší konzumaci ovoce, zeleniny, luštěnin, sóji) až po zcela nesmyslná (např. doporučení jíst (červené) maso u srdečního onemocnění - protože dotyčný má krevní skupinu 0).

Na druhé straně: věda o výživě je komplexní vědou a já mohu pouze přiznat, že na některé otázky zatím odpovědi neznáme.

Krevní skupina 0 – lovec, silný, spoléhá sám na sebe, vůdčí
Silné stránky Silný trávicí systém, silný imunitní systém, přirozená ochrana proti infekcím, organismus určený pro účinný metabolismus a chování živin
Slabé stránky Nesnáší změny stravovacích podmínek, imunitní systém může být nadměrně aktivní a napadat vlastní organismus
Zdravotní rizika Poruchy srážlivosti krve, zánětlivá onemocnění – artritida, snížená funkce štítné žlázy, vředová choroba, alergie
Dietní profil Vysoký obsah bílkovin: konzument masa, ryb, zeleniny, ovoce; omezovat obilná zrna, fazole a luštěniny
Klíč k váhovému úbytku Zakázané potraviny: pšenice, kukuřice, fazole, čočka, zelí, růžičková kapusta, květák Doporučené potraviny: řasy, mořské produkty, sůl, játra, červené maso, kapusta, špenát, brokolice
Výživové doplňky Vitamin B, K, vápník, jód
Pohybový režim Intensivní tělesné cvičení jako je aerobic, bojová umění, kontaktní sporty, běh

 

Krevní skupina A – pěstitel, usedlý, spolupracující, systematický
Silné stránky Dobře se adaptuje na změny ve stravě i v prostředí, imunitní systém uchovává a metabolizuje živiny snadněji
Slabé stránky Citlivý trávicí trakt, zranitelný imunitní systém otevřený invazivním mikrobům
Zdravotní rizika Onemocnění srdce, rakovina, anémie, onemocnění jater a žlučníku, diabetes I. typu
Dietní profil Vegetarián – konzument zeleniny, tofu, mořských produktů, obilných zrn, fazole, luštěniny, ovoce
Klíč k váhovému úbytku Zakázané potraviny: maso, mléčné výrobky, fazol obecný a měsíční, pšenice Doporučené potraviny: rostlinné oleje, výrobky ze sóji, zelenina, ananas
Výživové doplňky Vitamin B 12, C, E, kyselina listová
Pohybový režim Uklidňující cvičení se soustředěním se jako jóga, tchaj-ťi

 

Krevní skupina B – kočovník, vyrovnaný, pružný, tvůrčí
Silné stránky Silný imunitní systém, všestranná adaptace na změny stravy i prostředí, vyrovnaný nervový systém
Slabé stránky Nepřirozená slabost, nerovnováha způsobená sklonem k autoimunitnímu poškození
Zdravotní rizika Diabetes I. typu, chronický únavový syndrom, autoimunitní onemocnění, Lou Gehringova nemoc, lupus erythematodes, roztroušená skleróza
Dietní profil Vyvážený všežravec – konzumuje maso (ne kuře), mléčné výrobky, obilná zrna, luštěniny, zeleninu, ovoce
Klíč k váhovému úbytku Zakázané potraviny: kukuřice, čočka, arašídy, sezamová semínka, pohanka, pšenice Doporučené potraviny: listová zelenina, vejce, zvěřina, játra, lékořice, čaj
Výživové doplňky Hořčík, lékořice, lecitin
Pohybový režim Mírné tělesné cvičení s duševní rovnováhou jako je pěší turistika, cyklistika, tenis plavání

 

Krevní skupina AB – záhadný, vzácný, charismatický, tajemný
Silné stránky Určena pro moderní podmínky, vysoce odolný imunitní systém, kombinace výhod krevní skupiny A a B
Slabé stránky Citlivý trávicí trakt, sklon k nadměrně shovívavému imunitnímu systému, který umožní invazi mikrobů, reaguje negativně na vše, na co krevní skupina A a B
Zdravotní rizika Onemocnění srdce, rakovina, anémie
Dietní profil Smíšená strava s mírou – konzumuje maso, mořské produkty, mléčné výrobky, tofu, fazole, luštěniny, obilná zrna, zeleninu, ovoce
Klíč k váhovému úbytku Zakázané potraviny: červené maso, fazol obecný i měsíční, semínka, kukuřice, pohanka Doporučené potraviny: tofu, mořské produkty, mléčné výrobky, listová zelenina, řasy, ananas
Výživové doplňky Vitamin C

Pohybový režim

Uklidňující cvičení se soustředěním, jako je jóga, tchaj-ťi kombinované s mírnou tělesnou aktivitou jako je pěší turistika, cyklistika, tenis

Mudr. Petr Pribiš, Dr.P.H., autor článku i celého seriálu "Cesty ke zdraví", je absolventem Fakulty všeobecného lékařství UK a absolventem oboru výživa a preventivní medicína na School of Public Health na Loma Linda University v Kalifornii.

 

Počet přečtení: 3102
Datum: 28. 7. 2005