Skutečně se potvrdilo, že změna stravy někomu s revmatoidní artritidou pomohla?
Když byly do jejich stravy znovu zařazeny rostlinné nebo živočišné tuky, příznaky nemoci se během dvaasedmdesáti hodin vrátily. Kuřecí a hovězí maso, sýry, kokosový a světlicový olej – to vše způsobovalo u těchto pacientů těžkou artritidu. Vědci došli k závěru, že „tuky v množství běžně obsaženém ve stravě způsobují zánětlivé změny kloubů, které jsou při revmatoidní artritidě patrné.“
Důvodem zlepšení stavu těchto pacientů mohly být pozitivní účinky, které přineslo vynechání živočišných a rostlinných tuků pro krevní oběh. Dieta bez tuků, kterou vědci podávali, však eliminovala i řadu potravin, např. sýry a maso, které jsou běžnými zdroji antigenů a hrají tedy roli ve vytváření komplexů antigenů a protilátek. Pacientům mohlo proto prospět i to, že v experimentální stravě bylo přítomno méně reaktivních potravinových antigenů.
Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob