Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Skutečně se potvrdilo, že změna stravy někomu s revmatoidní artritidou pomohla?

U některých lidí jsou pozitivní účinky změny stravy velmi působivé. Během jedné předběžné studie podávali výzkumní pracovníci Wayne State University Medical School šesti pacientům s revmatoidní artritidou stravu neobsahující žádný tuk. Během sedmi týdnů došlo u všech šesti pacientů ke kompletnímu ústupu nemoci.
Rubrika: Artritida
|
Typ článku: Rady lékaře

Když byly do jejich stravy znovu zařazeny rostlinné nebo živočišné tuky, příznaky nemoci se během dvaasedmdesáti hodin vrátily. Kuřecí a hovězí maso, sýry, kokosový a světlicový olej – to vše způsobovalo u těchto pacientů těžkou artritidu. Vědci došli k závěru, že „tuky v množství běžně obsaženém ve stravě způsobují zánětlivé změny kloubů, které jsou při revmatoidní artritidě patrné.“

Důvodem zlepšení stavu těchto pacientů mohly být pozitivní účinky, které přineslo vynechání živočišných a rostlinných tuků pro krevní oběh. Dieta bez tuků, kterou vědci podávali, však eliminovala i řadu potravin, např. sýry a maso, které jsou běžnými zdroji antigenů a hrají tedy roli ve vytváření komplexů antigenů a protilátek. Pacientům mohlo proto prospět i to, že v experimentální stravě bylo přítomno méně reaktivních potravinových antigenů.

Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob

Počet přečtení: 3886
Datum: 15. 1. 2009