Slyšela jsem, že sušené ovoce je sířené a přeslazené? Je tedy zdravé?
Ne každé sušené ovoce je přeslazené a ošetřené sírou. Solí síry se přidávají k ovoci při sušení na to, aby si ovoce uchovalo barvu a měkkost. Proto víte, že např. měkké a oranžové meruňky jsou ošetřené sírou, zatímco tmavé a tvrdší ošetřené nejsou.
Rubrika: Ovoce
| Typ článku: Poradna výživy
Lidé mají však raději barvu než čistotu, a tak se ovoce bude sířit i nadále. Problém cukru i soli síry částečně řeší odmočení sušeného ovoce. Ve všech receptech, kde používáme sušené ovoce, doporučujeme ovoce nejprve na několik minut namočit ve vlažné vodě a vodu vylít.
MUDr. Igor Bukovský, vědecký pracovník FÚ LF UK v Bratislavě, odborník v oblasti výživy a prevence chorob
Počet přečtení: 10011
Datum: 5. 12. 2007