Souvislost mezi zásobením vitamínem E a rakovinou močového měchýře
Vědci sledovali v průběhu šestnácti let téměř jeden milion dospělých Američanů, u kterých zjišťovali, jaké jsou jejich stravovací návyky. Ukázalo se, že ti lidé, kteří měli vysoký příjem vitamínu E, byli vystaveni podstatně nižšímu riziku onemocnění rakovinou močového měchýře.
Je známo, že kouření cigaret je jedním z rizikových faktorů rakoviny močového měchýře. Předpokládá se, že vitamín E (antioxidant) ničí volné radikály (složky, které způsobují stárnutí a civilizační onemocnění poškozováním DNA). Je též možné, že vitamín E posiluje imunitní systém anebo brání vytváření rakovinotvorných látek zvaných nitrosaminy.
Podle dr. Jacobse, vědce z American Cancer Society, zůstává základním opatřením v prevenci rakoviny močového měchýře, podobně jako celé řady dalších rakovin a vážných onemocnění, nekouřit a konzumovat stravu bohatou na ovoce a zeleninu.
American Journal of Epidemiology 2002;156:1002-1010
Počet přečtení: 2889
Datum: 1. 8. 2012