Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Souvislost mezi zásobením vitamínem E a rakovinou močového měchýře

Vědci sledovali v průběhu šestnácti let téměř jeden milion dospělých Američanů, u kterých zjišťovali, jaké jsou jejich stravovací návyky. Ukázalo se, že ti lidé, kteří měli vysoký příjem vitamínu E, byli vystaveni podstatně nižšímu riziku onemocnění rakovinou močového měchýře.
Rubrika: Rakovina
|
Typ článku: Studie

Je známo, že kouření cigaret je jedním z rizikových faktorů rakoviny močového měchýře. Předpokládá se, že vitamín E (antioxidant) ničí volné radikály (složky, které způsobují stárnutí a civilizační onemocnění poškozováním DNA). Je též možné, že vitamín E posiluje imunitní systém anebo brání vytváření rakovinotvorných látek zvaných nitrosaminy.

Podle dr. Jacobse, vědce z American Cancer Society, zůstává základním opatřením v prevenci rakoviny močového měchýře, podobně jako celé řady dalších rakovin a vážných onemocnění, nekouřit a konzumovat stravu bohatou na ovoce a zeleninu.

American Journal of Epidemiology 2002;156:1002-1010

Počet přečtení: 2889
Datum: 1. 8. 2012