Špaldoto se sójovými kostkami
Nakrájenou cibuli podusíme na oleji a vodě a přidáme suché sójové kostky. Ochutíme je a za neustálého míchání je pražíme v základě. Zalijeme rajčatovým protlakem a vodou a vaříme asi 15–20 minut. Potom přidáme špaldové kernoto a vaříme na mírném plameni dalších 25 minut. Přidáme mraženou zeleninu a povaříme ještě asi 10 minut. V případě potřeby můžeme dolít trochou vody. Když jsou všechny komponenty měkké, jídlo dochutíme, necháme projít varem a odstavíme.
Povrch přelijeme olivovým olejem a podáváme teplé se syrovou zeleninou, případně posypeme nastrouhaným uzeným tofu.
Špaldoto je obdoba rizota. Není tak sypké, je víc šťavnaté. Mnohé z vás možná mile překvapí lahodná chuť špaldového kernota, které je vděčným produktem nejen po chuťové stránce, ale i po stránce rychlé tepelné úpravy – doba varu je 25–30 minut. Nemá tendenci se rozvářet a dobře drží svůj tvar.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.